Kérdésed van? Hívj minket! +36 20 224 9958

Vagy írj nekünk a info@hedonia.hu e-mail címre.

Alap rutin kialakítása


Ez a tudásanyag elolvasása: kb. 17 perc

Alaprutin

Minden az alaprutin kialakításáról

Lássuk a rutin kialakítását; ahhoz, hogy "belerázódj" a mindennapi arcápolásba először egy alap rutint segítek összeállítani. Ezt alkalmazd pár hétig, és amikor minden alaptermékből megvan az amit imádsz, és élvezettel használsz az év 365 napján, akkor elkezdheted kiegészíteni egy-egy problémamegoldó termékkel. 

Tudom, hogy legszívesebben már egyből hámlasztanál, és retinoloznál, de hidd el, azon a pár héten már nem múlik, és ha valami nem jól sül el a túl sok és túl erős hatóanyagok miatt, könnyen elmegy a kedved. De ha türelmes vagy, hidd el, hogy lassan de biztosan meglesz az eredménye.

Az alaprutint, mint ahogy korábban itt írtam, a bőrtípusod alapján állítsd össze. Itt pedig részletezem, hogy milyen típusú termékekkel érdemes próbálkoznod.

A nappali/reggeli rutinnal felészíted a bőröd a napra, erősíted a védelmet a környezeti hatásokkal szemben.

1. Tisztítás: 

Reggel az éjszakai izzadást, és az esti krémek, valamint szöszök, és egyebek keverékét kell leöblítened. Amit megtehetsz langyos vízzel, vagy egy kíméletes, gyengén habzó lemosóval.

2. Hidratálás: 

Itt a hidratáló használata egyéni lesz, attól függően, hogy Neked jó érzést nyújt a fényvédő alatt, vagy nem.

3. Fényvédelem:

Majd következik a fényvédelem, ami megér egy teljes cikket, de itt a fényvédelem rész alatt, összefoglalom a lényeget.

Az esti rutin lépéseivel kezeled a bőröd, a bőrproblémáidat.

1. Tisztítás:

Este a tisztítással kezdünk, megszabadulunk az út poraitól, attól függően hogyan indultunk.

Ha sminkben, akkor nagyon - nagyon fontos a kíméletes sminkeltávolítás. Amire én az olajos lemosót ajánlom, majd az olaj maradványait egy krémes/ vagy zselés lemosóval tudod eltávolítani. Ezt nevezik dupla tisztításnak, ami  sokszor már önmagában csodát tud tenni egy pattanásos bőrrel.

2. Hidratálás:

Majd a tisztítással felkészítettük a bőrünk arra, hogy tárt karokkal várja a hatóanyagokat, és a hidratálót. Már itt, az alaprutin kialakításánál is figyelembe veheted a bőrproblémáidat és aszerint választhatsz hidratáló krémet. 

 

Mit kell tudnod ezekről a lépésekről?

A tisztítás funkciója amellett, hogy eltünteti a napi koszt, a sminket és a fényvédőt az, hogy; a hatóanyagok beszívódására is előkészíti a bőrt.

Amennyiben sminkelsz, és "ragaszkodóbb" fényvédőt használsz, ajánlom a dupla lemosást. Ha nem, akkor sima egylépéses lemosást, egy kíméletes, enyhén habzó lemosóval.

Ez egy fontos szabály, ha szeretnél egészséges bőrt, ne használj habzó terméket az arcodra, maximum olyat ami nagyon enyhén habzik (ha zsíros a bőröd, akkor is!). Azt hogy miért, arról lentebb a micellás víznél leírom.

A dupla lemosás első lépése egy olajos lemosó, ami tökéletesen lehozza a sminket és a fényvédőt, mindezt úgy, hogy közben nagyon kíméletes a bőrhöz. Ne félj tőle! Ezt ki kell próbálnod. Második lépésként használj egy enyhén habzó krémes vagy zselés lemosót.

A micellás vízről: (valójában a gyors megoldásokra találták ki, nem a mindennapokra). Minden ami tisztít (tusfürdő, sampon, micellás víz, mosogatószer), abban tenzid vagy más néven felületaktív anyag van. A tenzidek "belekapaszkodnak" a bőrön lévő koszba, és a vízzel leöblíted, de ha valami túl habzó, akkor az nem csak a koszba kapaszkodik, hanem a bőröd egészséges működéséhez szükséges faggyúba is. És mivel a micellás vízben is a tenzidek tisztítják a bőröd, ezért a micellás vizet is le kell mosnod (a kosszal együtt), akkor is ha nem ez van ráírva. 

Ha a smink lemosásra a micellás vizet használod, akkor, második lépésként használj egy kíméletes lemosót.

Hidratálni minden bőrtípust kell!

Legyen bármennyire is zsíros a bőröd, hidratálásra akkor is szüksége lesz, ha túltisztítod és/vagy nem hidratálod, akkor majd a bőröd fogja (még több faggyút fog termelni), és ettől lesz majd még zsírosabb a bőröd.

Hidratálóra minden este szüksége lesz a bőrödnek, akkor is ha szérumokat használsz. Kivéve, ha kétfázisú, krémes szérumot.

Reggel egyénileg kell érezned, hogy szüksége van-e a bőrödnek hidratálóra a fényvédő alá.

Hidratálót válassz a bőrtípusod szerint, könnyed fluid, vagy sűrübb krém allagút, amiben itt segítek.

A fényvédőre az év mindennapján szükség van. Egyszerűen azért mert a Nap az év 365 napján süt, és attól, hogy a felhők mögül süt, vagy az üvegen szűrődnek át a napsugarak és nem érezzük az erejét, attól a bőröregítő és károsító hatását kifejti. Sajnos a sugárzás egyre erősebb, és amellett, hogy fájdalmas leégést, és bőrrákot okozhat, az UV-sugarak károsítják a DNS-t (úgy, hogy hatására a DNS molekula kémiai kötései átrendeződnek), valamint a bőrben lévő kollagén mennyisége is csökken, és még sorolhatnám. 

Készült egy kutatás, amelyben kimutatták (és talán ez az egyik legmotiválóbb dolog sok ember számára) hogy 80% -ban az UV-sugarak felelősek a a bőröregedésért.

Emellett gyakran használunk olyan bőrprobléma megoldó hatóanyagot (pl. retinolt) aminek fényérzékenyítő hatása miatt kötelező a fényvédelem.

Mennyit és hogyan használd? Ma már tudjuk, hogy az a fényvédő amelyre SPF 50 van írva, csak akkor véd annyit ha a megfelelő 2 mg/cmmennyiséget kened fel. Mivel amikor bevizsgálták annak a terméknek a faktor számát, akkor a "vizsgáló lapra" 2 mg-ot kentek cm2-ként, és így, ilyen vastagon kent terméknél lett SPF 50 a faktorszám. Szóval egyértelmű, ha fele ennyit kenünk, akkor kb. fele annyi védelmet nyújt, és ha ettől még kevesebbet, akkor már elenyészően kevés lesz a védelem. Ezért nem ajánlom az SPF 30 alatti fényvédőket.

Mennyi a 2mg/cm2? Kb. a mutató, és középső ujjadon, fél cm vastagon végig húzott fényvédő mennyiség, vagy szokták egy negyed teáskanálnyinak is írni, vagy egy 5 Forintos nagyságú mennyiségnek. 

Ha kipróbálod ezt a mennyiséget, akkor fogod látni, hogy (ha jól gondolom) ennyit eddig soha nem kentél fel az arcodra (ami az állcsontig tart). 

Szóval, ennek tudatában keresd meg a számodra jó fényvédőt. Igen, nehéz lesz megtalálnod azt a fényvédőt, amiből ennyit tudsz használni, de meg fogod találni, csak ne add fel ha nem elsőre sikerül. És a felvitelt is egyénileg kell ki tapasztalnod, Én például két részletben szoktam felvinni.

Ha ezt kipróbáltad, azt is érted már, hogy miért nem elég, ha például 20 SPF-es hidratálókrémed van, és pláne miért "nem ér semmit" egy SPF 30-as alapozó. Hiszen annyit amennyit kellene egy alapozóból, soha nem kenünk fel.

Egy kis segítség, hogy hogyan indulj neki, milyen termékeket válassz az alaprutinodhoz:

Alap rutinhoz.....

.....normál bőrre, keress egy krémes vagy zselés állagú arctisztítót, ami csak enyhén habzik. Hidratálóból nyárra elég lehet egy folyósabb, fluid állagú, de télre keress már krémesebb, kissé sűrűbb változatot. A fényvédőből, kezdetben mindenképpen (főleg nyárra) egy könnyű, fluidossal kezdj, és télre már lehet igényli a bőröd a sűrűbbet.

.....száraz bőrre, keres egy krémes és csak nagyon minimálisan habzó terméket, de az se baj ha nem habzik, hiszen egy krémben lévő emulgeáló is elég lehet arra, hogy szépen le tudd öblíteni (kivéve, ha egy zsíros krém). Hidratálót válassz a szárazságnak megfelelően, ha nagyon száraz és a fluid, könnyű állagú krém kevés, és felkenése után kis idővel olyan mintha semmit nem kentél volna, akkor keres egy sűrűbb állagú, gazdagabb krémet. Éjszakára, vagy télre válasz egy igazán testes krémet, vagy turbózd fel a nyári krémed pár csepp olajjal/olajos szérummal. Fényvédő választásánál próbálkozhatsz egy átlagos, krémes verzióval. 

.....zsíros bőrre, keress egy zselés lemosót, de ha érzékeny a bőröd nyugodtan válassz krémesebb verziót. Hidd el, hogy a zsíros bőr számára (legyen bármennyire is zsíros), nincs szükség az erősen habzó/erősen szárító hatású lemosásra. Nem fog segíteni, és nem lesz "annál tisztább", semmitől ami nagyon habzik, és ami nagyon szárít/leszárít (pl. alkoholos tonik). Ezekkel csak azt lehet elérni, hogy a faggyútermelés teljesen felborul, és a bőr próbálja visszazsírozni azt, amit a tisztító/alkoholos tonik lemosott. Hidratálónak válasz egy fluid állagút, esetleg egy olajmentes krémet, vagy akár egy krémes szérumot (színe krémesen fehér), vagy egy kétfázisú szérumot. Fényvédőnek válaszd a legkönnyebbet amit találsz, fluid állagút, olaj menteset, ez akár lehet alkoholos is (csak a fényvédő, semmi más. A folyós állagnál, kifejezetten figyelj a mennyiségre, ha kell vidd fel három rétegben.

.....kombinált bőrre, keress egy krémes lemosót, vagy egy nagyon enyhén habzó zselés lemosót. Figyelj arra, hogy tényleg nagyon enyhén habzó legyen, bármilyen állagú is. Hidratáló krémből fluiddal érdemes próbálkoznod, vagy egy 90%-ban vízbázisú termékkel, esetleg egy teljesen olajmentes krém is elég lehet. Éjszakára bátran kenhetsz testesebb krémet, vagy olajos szérumot, kiemelten a száraz területekre. Fényvédő választásánál mindenképpen egy folyósabb, fluidos állagúval kezdj, vagy egy extra könnyű állagúval.