Kérdésed van? Hívj minket! +36 20 224 9958

Vagy írj nekünk a info@hedonia.hu e-mail címre.

A bőrápolás alapjai

Érdekel a bőrápolás?

Fontos számodra a bőröd állapota?

Sok mindent hallottál már, szuper hatóanyagokról; hyaluronsav, retinol és társai, és sok mindent; olyan anyagokról amik "károsak" SLS, parabének, stb., és még többet olyanokról amik "nem csinálnak" semmit.

Lehetetlen eligazodni, ugye?

Mi ami hatásos, és mi az ami nem?

Mi az amit érdemes kipróbálnod, és mi az amit nem?

A mai kozmetikai ipar világában, a rengeteg információ miatt; két módja van a vásárlásnak "impulzus" vásárlás, vagy tudatos vásárlás. Te hogyan vásárolsz?

Tudnod kell, hogy valós eredményt, és hosszútávú megoldást csakis a tudatosság fog nyújtani. Mint az élet több területén, ha az egészséges működést szeretnénk fenntartani következetesnek kell lennünk. Ma már tudjuk a bőrápolás területén sem megy ez másképp.

Ha szeretnél jól választani, 3 lépésben elindulhatsz ezen az úton.

Ha van kedved, olvasd el ezt a bevezető anyagot, amit azoknak írtam, akik érdeklődnek a hatékony/ tudatos bőrápolás témájáról, de nem tudják hogyan kezdjenek bele.

A tudatos bőrápolás alapjait, és az információk nagy részét; olyan lektorált kutatások, és szakirodalomban elérhető információk adják, melyek általánosan elfogadott tudományos megállapítások, mérési eredmények. 

 

Szia!

Én Molnár Renáta vagyok, termékfejlesztő, a Hedonia és Smartrituals márka alapítója.

Segíteni szeretnék Neked eligazodni a kozmetikumok világában. Hogyan használd a piacon található és az általunk gyártott termékeket úgy, hogy látható, és valóban hatékony legyen a bőrápolásod!

Mi a legjobb tudásunk szerint megalkottuk, viszont Te hozhatod ki belőlük a legtöbbet! 

Hidd el, Én is, mint mindenki végig jártam ezt az utat, amiről fent írok; Én is mindenféle terméket kipróbáltam, majd kezdetben (9 éve) natúrkozmetikumok készítésével kezdtem, mire eljutottam a tudatos bőrápolásban is alapként szolgáló, kutatások által igazolt hatóanyagokig. Mindig is használtam ezen hatóanyagok nagy részét, de a formulázás egészen más volt.

Mint ahogy számodra a rengeteg kozmetikum között kell "jól" választanod, úgy Nekem a milliónyi hatóanyag közül, és hidd el a gyártók is leígérik a csillagokat ha a hatóanyagaikat szeretnék eladni a gyártóknak.

Szóval Nekem ebben, mint ahogy Neked is, egy dolog segít; a tudatosság. Már nem hiszek az eladást szolgáló leírásoknak, csak a szakirodalomnak, és a kutatásoknak.

Ismerd meg Te is a bőröd, ismerd meg a legjobb hatóanyagokat, és kezdj bele a hatékony bőrápolásba!


Ez a tudásanyag elolvasása: kb. 4 perc

Összeírtam Neked a hatékony bőrápolás alapjait, amit több részletben találsz meg, azért hogy olvasható legyen, hiszen ez egy új "tudás" amit meg szeretnél szerezni, rengeteg új infóval.

Kezdd itt! Haladj lépésről, lépésre a számozás szerint, így nem veszhetsz el. :) 

1. Ismerd meg a bőröd! 

A hatékony bőrápolás alapja, hogy megismered a bőröd. Elsőnek meg kell ismerned a bőrtípusod, ami egy alap rutin kialakításához szükséges, majd meg kell határoznod a bőrproblémáidat, ami már egy igazán látványos, komplex rutin kialakításához kell.

1. Végezd el a bőrtípus tesztet, kezdd itt!

2. Azután folytasd a bőrproblémáid meghatározásával, ami segít elindítani az úton, ehhez kattints ide!

Ha megvan a bőrtípusod, és meghatároztad a bőrproblémáidat, tedd fel magadnak a kérdést: mi az a bőrprobléma ami a legjobban zavar? És ha megvan a válasz; arra keresünk elsőként megoldást, ami a legfontosabb számodra, hogy megoldódjon. 

Ez azért is jó, mert így nem kapkodsz majd egyik szérumról a másikra, hanem jól felépített rutinod lesz, amibe majd nyugodtan be tudsz építeni újabb, és újabb terméket a további problémák kezelésére is. Ezzel, kezdődik a tudatosság! :)

Ha nincs kifejezett problémád, akkor bőrtípus szerint tudod kezelni a bőröd, ha nem készítetted még el akkor a segítségedre lesz a teszt. Készítsd el a bőrtípus tesztet.

A bőrtípust, ne keverd össze a bőrproblémákkal, például a vízhiányos, és az érzékeny bőr nem bőrtípus. És ha bőrproblémakkal küzdesz, akkor aszerint kell a rutinod összeállítani, a bőrtípus csak másodlagos lesz, viszont az alap rutint ennek az ismerete adja.

Bőrtípus: Ez az a bőrszerkezet, felépítés, állapot, amit születésünkkor magunkkal hoztunk, ez legfőképpen genetika. De a vele járó bőrproblémák már nem! Ezekre van megoldás, és jól kezelhető problémák. 

Bőrproblémáid: Különböző eredetűek lehetnek; életvitel, ételallergia, stressz stb. Ezek kezelhető problémák, még ha olykor nagyon makacsak is, és a gyökeréig le kell ásni. Kitartó, következetes, tudatos bőrápolás szükséges a megoldáshoz. Idetartozik, például az érzékeny bőr, a vízhiányos bőr, a pigmentfoltok, és a ráncosodás is.

Meghatároztad a problémát amit kezelni szeretnél. Akkor: Rögzítsd magadban a célt! Rögzítsd az adott problémát, és hogy ennek a kezelésének az útján indulsz el, és nem "ugrassz" ha egy csodálatos reklám hihetetlen termékét meglátod. A mantrád: Tudatos vagyok! Tudom mi kell a bőrömnek!

Itt mutatnám be Neked a tudatos bőrápolás egyik alappillérét;  Tudatosan választunk terméket, összetevők alapján, nem a hangzatos csilli-vili reklám alapján!

Miután megismerted a bőröd, és a bőrproblémádra megoldást nyújtó hatóanyagokat, már nem kell a marketing szövegben keresned az igazságot, egyszerűen megnézed az összetevő listát.

De! A kozmetikai ipar piacán a valóban hatóanyaggazdag formulákon megtalálod a hatóanyag nevét a leírásban, és azt hogy hány százalékot tartalmaz az adott termék. Nyugi nem kell a megjegyezhetetlen INCI nevek között keresgélned.

Légy türelmes magadhoz, és figyeld a bőröd. Figyelj a jelzésekre, ha bevezetsz egy új terméket, új hatóanyagot. 

Emiatt is fontos, hogy ne vezess be egyszerre több terméket a rutinodba, hiszen ha bármelyik nem tetszik a bőrödnek, nehezen fogod megtalálni melyikkel is volt probléma. Minden új termék használata előtt végezz bőrtesztett.

Itt, írok bővebben arról mi a jele annak ha érzékeny vagy egy termékre, és hogyan mutatkozik meg hogy ha elsőre erős egy hatóanyag (és "kipattogsz" tőle), de a kezdeti "beszoktatás" után nyugodtan használhatod. 


Ez a tudásanyag elolvasása: 10perc

2. Rutin, miért és hogyan?

Miért van szüksége a bőrödnek rutinra? Igazából, csak akkor van szükséged egy teljes rutinra ha hatékonyan szeretnéd ápolni a bőröd (de, ha jól gondolom, ezért vagy itt).

Egy rutin kialakításához általában mindenki számára kell a tudatosság mellé egy cél, ami motivál. Akkor leszel igazán motivált, és kitartó ha van valami célod; ami például lehet, a pigmentfoltok halványítása, esetleg a pattanásos, aknés bőr kezelése, de bármilyen más bőrprobléma kezelése. Jó cél lehet a megelőzés is; például a túlzott ráncosodás/ idő előtti ráncosodás elkerülése, vagy ha csak egyszerűen szeretnéd támogatni a bőröd egészséges működését.

Ha megvan a cél, akkor még szükség lesz az elhatározásra, hiszen ez egy életmódváltás, amit a bőröd egészségéért teszel. 

Megvan a célod? Képzeld el, magad előtt (képekben), ahogy a kítűzött cél felé haladsz, és a bőröd egyre szebb! 

Minek ennyi termék, ennyi lépés? A kozmetika ipar piacán megjelenő különböző típusú termékek, mind más és más funkciót hivatottak ellátni. Mást tud egy olajos lemosó mint egy micellás víz, és mást tud egy zselés lemosó is. Nem kell sok termék, csak minden funkcióra egy jó termék, ami jól teszi a dolgát. Segítek neked ezeket megismerned, és ez alapján kialakíthatod a saját, egyéni rutinodat. Hiszen ha érted, hogy egy hidratáló lemosó nem váltja ki a hidratáló krém használatát, vagy hogy egy SPF 30 fényvédős hidratálókrém, vagy alapozó miért nem fog soha SPF 30 faktort védeni, akkor azt is érted miért van szükséged több termékre, ezáltal egy komplett rutinra.

A rutin kialakítása mindig egyéni, hiszen a Te bőröd teljesen egyedi (mint az ujjlenyomatod is) a rutinod is egyedi lesz. Alakítsd ki a rutinod egyedül (a mi segítségünkkel), a tanultak szerint, és ne aszerint, hogy mások mit használnak. Minden alkalommal amikor egy új terméket vezetsz be, figyelned kell a bőrödre, és a jelzéseire.

Az alap rutin kialakításaAz első lépés a rutin kialakításában, egy alap/kezdő rutin összeállítása lesz. Ami a bőrtípusod szerint fog történni. 

Az alap ápolás 3 lépésből áll; lemosás, hidratálás és fényvédelem.

Ezekhez a lépésekhez kell elsőnek beszerezned a termékeket. És ha ezekből megvannak azok amelyeket szívesen kensz magadra minden egyes nap, akkor következik a 2. lépéshez az erősebb hatóanyagú termékek beszerzése. A rutin kibővítése, olyan termékekkel történik, mint szérumok/boosterek, tonik/mist, esszencia, hámlasztók, maszkok, stb.

Az alap rutint használd 1-2 hétig, ennyi idő alatt fogod látni mi az ami beválik és mi az ami helyett másikat kell keresned. Majd ezek után fogod tudni beilleszteni az erősebb hatóanyagokat, aminél különösen figyelned kell a bőröd jelzéseire.

Sokszor már egy alap rutin is sokat segít (pláne ha eddig nem használtál semmit), de ha bőrprobléma megoldás a célod, mindenképpen szükséges lesz egy teljes rutin kialakítása. 

Egy kis segítség, hogy hogyan indulj neki, milyen termékeket válasz az alap rutinodhoz:

Alap rutinhoz.....

.....normál bőrre keress egy krémes vagy zselés állagú arctisztítót, ami csak enyhén habzik. Hidratálóból nyárra elég lehet egy folyósabb, fluid állagú. Télre keress már krémesebb, kissé sűrűbb változatot. A fényvédőből, kezdetben mindenképpen (főleg nyárra) egy könnyű, fluidossal kezdj, és télre már lehet igényli a bőröd a sűrűbbet.

.....száraz bőrre keress egy krémes, és nagyon minimálisan habzó terméket, de az se baj ha nem habzik, hiszen egy krémben lévő emulgeáló is elég lehet arra, hogy szépen letud öblíteni (kivéve, ha egy zsíros krém). Hidratálót válassz a szárazságnak megfelelően. Ha nagyon száraz a bőröd, és a fluid, könnyű állagú krém kevés, a felkenése után kis idővel olyan mintha semmit sem kentél volna, akkor keress egy sűrűbb állagú, gazdagabb krémet. Éjszakára, vagy télre válassz egy igazán testes krémet, vagy turbózd fel a nyári krémed pár csepp olajjal/olajos szérummal. Fényvédő választásánál, próbálkozhatsz egy átlagos, krémes verzióval. 

.....zsíros bőrre keress egy zselés lemosót, de ha érzékeny a bőröd, nyugodtan válassz krémesebb verziót. Hidd el, hogy a zsíros bőr számára (legyen bármennyire is zsíros), nincs szükség erősen habzó (ezáltal erősen szárító hatású) lemosásra. Nem fog segíteni, és nem lesz "annál tisztább", semmitől ami nagyon habzik, és ami nagyon szárít/leszárít (pl. alkoholos tonik). Ezekkel csak azt lehet elérni, hogy a faggyútermelés teljesen felborul, és a bőr próbálja visszazsírozni azt amit a tisztító/alkoholos tonik lemosott. Hidratálónak válassz egy fluid állagút, esetleg egy olajmentes krémet, vagy akár egy krémes szérumot (színe krémesen fehér), vagy egy két fázisú szérumot. Fényvédőnek válaszd a legkönnyebbet amit találsz, fluid állagút, olaj menteset, ez akár lehet alkoholos is (csak a fényvédő, semmi más. A folyós állagnál, kifejezetten figyelj a mennyiségre, ha kell vidd fel három rétegben.

.....kombinált bőrre keress egy krémes lemosót, vagy egy nagyon enyhén habzó zselés lemosót. Figyelj arra, hogy tényleg nagyon enyhén habzó legyen, bármilyen állagú is. Hidratáló krémből, vagy egy fluiddal tudsz próbálkozni, vagy egy 90%-ban víz bázisú termékkel, vagy egy teljesen olajmentes krém is elég lehet. Éjszakára viszont kenhetsz bátran testesebb krémet, vagy olajos szérumot, kiemelten a száraz területekre. Fényvédő választásánál, mindenképpen egy folyósabb, fluidos állagúval kezdj, ne félj attól, hogy kevés lesz a száraz területekre (de ebben ha lehet ne legyen alkohol).

 

Ha megvannak a termékek, azokat így használd:

Az alap rutinon belül, megkülönböztetünk nappali és éjszakai rutint.

Nappali alap rutin: 

1. Tisztítás (sima lemosás csak langyos vízzel)

2. Hidratálás (ha úgy érzed kell)

3. Fényvédelem

Éjszakai alap rutin: 

1. Tisztítás (dupla lemosás, vagy sima lemosás)

2. Hidratálás

 

Ha érdekelnek az alap rutin kialakításának részletei, melyik lépésnél mire figyelj: kattins ide!

Szeretnél egy jó alap rutint összerakni, akkor még ezt el kell olvasnod, itt!

 


Amikor megtaláltad a számodra jó termékeket az alap rutinodhoz, és már használod azokat 1-2 hete, akkor jöhet az izgalmasabb része, a rutinod felturbózása.

A teljes rutin kialakítása: A teljes/komplett rutint, a bőrproblémáid szerint fogod összeállítani. Ha meghatároztad a teszt segítségével a számodra legelsőnek kezelendő problémát, akkor általában 2 termékkel szoktuk kiegészíteni az alap rutint. Az egyik a hámlasztó, a másik a szérum. 

A hámlasztók: A hámlasztók nagyon sokat tudnak segíteni az elhalt hámsejtek eltávolításával, egy problémás bőrön. Rengeteg bőrprobléma esetén használható egy megfelelően kiválasztott sav; akár rosaceas, érzékeny, gyulladt pattanásos, aknés bőrre.

Minek a hámlasztó? A hámlasztók támogatják a bőr természetes folyamatát, segítik a felszínen lévő, lerakódott bőrsejtek vagyis az elszarusodott hámréteg eltávolítását, ami nagyon sok bőrprobléma esetén szükséges a hatékony kezeléshez. 

Milyen hámlasztók vannak? Három típusú hámlasztót találsz meg a piacon. AHA, BHA és PHA savak közül kell megtalálnod az igazit, viszont találkozhatsz olyan termékkel amiben mind a három megtalálható, és az AHA savakon belül lehet, hogy neked a tejsav jobban megteszi a hatását mint a glikolsav, szóval ebben sem egy út van, és akár a heti rutinodban mind a három sav elhelyezkedhet, külön-külön is. Itt, most röviden írok a savakról.

AHA savak - tejsav, glikolsav, mandulasav, stb. 

Szuper anti-aging hatású, nagyon jó a pigmentfoltok, pattanások utáni hegek csökkentésére, száraz vagy vízhiányos bőrre, fakó és egyenetlen bőrre.

BHA savak - szalicilsav

Egy sav ami zsírban oldódik, és azért nagyon jó mert a pórusok mélyére tud jutni, és nagyon jól oldja "kipucolja" a mitesszereket. Pattanások és mitesszerek esetén, de gyulladáscsökkentő hatása miatt érzékeny és rosaceás bőrre is jó választás lehet.

PHA savak - gluconolakton, laktobionsav stb.

Ezek a savak a legenyhébbek, ha nagyon érzékeny a bőröd mindenképpen PHA savval próbálkozz. Száraz, vízhiányos, rosaceás, extra érzékeny bőr esetén ajánlom.

Hogyan használd az alap rutinon belül? A savakat, egyszerűen az esti rutinodba fogod beilleszteni a tisztítás után (száraz bőrre), a hidratáló előtt.

Kezdetben válassz alacsonyabb százalékú terméket. 

Hámlasztóval kiegészített rutinod:

Nappali rutin:

1. Tisztítás

2. Hidratás (ha úgy érzed, hogy kell)

3. Fényvédelem

Éjszakai rutin:

1. Tisztítás

2. Hámlasztás (kezdetben heti 1x, és fokozatosan emelheted a napok számát)

3. Hidratálás

A szérumok/kezelések:

A szérumok, vagyis a hatóanyagban gazdag formulák tartoznak ide. Ezek azok a "kezelő" termékek amik igazán bőrprobléma megoldóak.

Erről már írtam a bőrproblémák alatt is, de itt újra felsorolom, milyen bőrproblémára, milyen hatóanyaggal érdemes próbálkoznod:

Zsíros, pattanásos, aknés bőrre: Nagyon jó hatóanyag, a niacinamide, a bisabolol, az allantoin, a SAP C-vitamin, az Azealin sav vagy a PAD származéka, és a Zinc PCA.

Ha csak 2 hatóanyagot lehetne ajánlanom: Niacinamide (minimum 4%), Azealic PAD - azelainsav származék (20%) vagy Azelain sav 10%

Tág pórusú, mitesszeres bőrre: A faggyútermelődés szabályozására szuper hatóanyag; a niacinamide, valamint az azealinsav vagy annak az újgenerációs PAD változata. És mindenképpen szükséged lesz egy savas hámlasztóra is.

Ha csak 2 hatóanyagot lehetne ajánlanom: Niacinamide (minimum 4%), Azealic PAD - azelainsav származék (20%) vagy Azelain sav 10%

Érzékeny, kipirosodásra hajlamos bőrre: Jól jöhetnek a bőröd számára, a ceramidok, az allantoin, a beta-glucan, a bisabolol, a cica- centella asiatica kivonat, és a telngyn peptid.

Ha csak 2 hatóanyagot lehetne ajánlanom: Ceramidok (minimum 0,5-1%), Beta- Glucan (minimum 0,05%)

Rosaceás bőrre: Fontos a gyulladás csökkentése. Válassz olyan hatóanyagokat mint a beta- glucan, Q10-koenzym, a C-vitamin gyengédebb változatai a MAP és SAP C-vitamin. A pirosság csökkentésében segíthet a telangyn peptid, a bisabolol és beta-glucan, a cica- centella asiatica kivonat, és a ceramidok.

Ha csak 2 hatóanyagot lehetne ajánlanom: Azealic PAD - azelainsav származék (20%), Beta- Glucan ( 0,05%)

Érett, ráncosodó bőrre: Antioxidánsokban gazdag anyagokat keress, mint a C-vitamin és származékai, a MAP és SAP változat, E-vitamin, Ferulinsav, Arbutin, valamint Q10-koenzym. A niacinamidnak is vannak kimutatott ránccsökkentő hatása, valamint a sejtkommunikáló peptidek is segíthetnek; mint az argireline és a syn-coll. A retinol és természetes alternatívája, a bakuchiol sem maradhat ki. A feltöltésért válassz hialuronsavakkal, és ceramidokkal készült szérumot.

Ha csak 2 hatóanyagot lehetne ajánlanom: Retinol (0,01%), Argireline peptid (10%)

Pigmentfoltos bőrre: A melanin termelés szabályozására az egyik legjobb eredményekért felelős arbutin, illetve szuper hatóanyag a C-vitamin, vagy a származékai közül MAP, valamint a niacinamide, és az azealinsav és származéka a PAD, retinol, és az édesgyökér kivonat.

Ha csak 2 hatóanyagot lehetne ajánlanom: Arbutin (1%), Azealic PAD - azelainsav származék (20%) vagy Azelain sav 10%

Dehidratált/vízhiányos bőrre: Szükséged lesz egy jó hyaluronos termékre, vagy egy könnyű ceramidos szérumra. Válassz olyan hatóanyaggal készült terméket; mint a natrium PCA, panthenol, pentavitin, betain.

Ha csak 2 hatóanyagot lehetne ajánlanom: Hyaluronsav (0,5%), Pentavitin (3%)


Igaz, hogy ezeket a hatóanyagokat bőrproblémáid szerint kell megválasztanod. De a legjobb ezekben a hatóanyagokban hogy általában egyszerre több problémát is kezelnek.

Hogyan építsd be a rutinodba ezeket a hatóanyagokat?

A legtöbb hatóanyagról szóló kutatás napi 2 használatról szól. Általában mindet használhatod reggel és este is, kivéve a retinolt, mert azt csak estére ajánlják. Az antioxidáns és C-vitamin tartalmú termékeket ha csak egyszer használod akkor érdemesebb reggel, a fényvédő hatásának felerősítése miatt.

Így nézz ki a kiegészített rutin: 

Nappali rutin: 

1. Tisztítás

2. Kezelés: Szérum. Ha többet használsz a sorrend a hígabbtól a sűrűbbig halad.

3. Hidratálás (ha úgy érzed)

4. Fényvédelem

 

Éjszakai rutin:

1. Tisztítás

2. Hámlasztás (kezdetben heti 1x, és fokozatosan emelheted a napok számát)

3. Kezelés: Szérum. Ha többet használsz a sorrend a hígabbtól a sűrűbbig halad.

4. Hidratálás

 

Ha több szérumot használsz, vidd fel a könnyebb/folyósabbtól, a sűrűbb állagúig. És 2-3 szérumnál többet nem biztos, hogy érdemes felvinned.

A rutinodat tovább lehet extrázni, olyan termékekkel mint a tonik/mist, maszkok, primer, alapozó, stb. 

Ha szeretnél bővebben olvasni a teljes rutinról, itt találsz anyagot.

Ha szeretnél egy profi rutint, kattins ide!

Figyelj a bőrödre és ápold úgy, ahogy számodra legkényelmesebb! :)

Ha komolyan érdekel a tudatos bőrápolás, akkor mindenképpen olvasd el a hatékony rutinról szóló anyagot is, hiszen ott részletesen írok a rutin kialakításáról.


Ez a tudásanyag elolvasása: kb. 2 perc

3. Annyi termék a piacon, de hogyan válasz tudatosan?

Írtam Neked 3 tippet, mi alapján válasz kozmetikumot ha szeretnéd látni az eredményt.

1. A választás első főszabálya, hogy válasz a bőrtípusod és bőrproblémáid szerint, és semmiképpen ne aszerint másnak mi vált be, építsd fel egyénileg a saját személyre szabott rutinodat.

2. Válasz a bőrproblémádra megoldást nyújtó hatóanyaggal készült terméket, de ez nem lesz elég, (hogy marketing fogásként ráírták). Legyen rajta a százalék! Hiszen amikor vizsgálnak egy hatóanyagot, a kutatásban az is meglesz adta hány százalékkal értéke el a hatást, hányszor használták egy nap, és hogy hány nap után írták le az eredményeket. Rengeteg 

3. Figyeld a pH értéket, a legtöbb hatóanyagnál nem mindegy, hogy milyen pH értékű termékbe van formulázva. (Ezt, a valóban magas hatóanyaggal dolgozó cégek, büszkén ráfogják írni.)  És azt is lehet tudni, hogy milyen pH értéken tudja a legjobban kifejteni a hatását, és vannak olyan hatóanyagok amelyek bizonyos pH mellett nem elvesztik hatásukat. És itt nem a pH 5.5-re gondolok.