Kérdésed van? Hívj minket! +36 20 224 9958

Vagy írj nekünk a info@hedonia.hu e-mail címre.

Személyre szabott rutinra van szükséged

A teljes tudásanyag elolvasása: kb. 33 perc

Az első rész; Miért kell rutin elolvasása: kb. 2perc

A második rész elolvasása; Alap rutin kialakítása: kb. 17 perc

A harmadik rész elolvasása: Profi rutin kialakítása: kb. 14 perc

Miért kell rutin?

Itt mindent megtalálsz, amit általánosan a rutin fogalmáról tudnod kell ahhoz, hogy jól ki tud alakítani, és megkezdhesd az irigylésre méltóan hatékony arcápolást. 

Lehet, hogy benned is felmerült már az a költői kérdés, hogy: "De minek rutin? Miért nem elég 2 nagyon jó termék?"

Gondolkodjunk reálisan (ebben a rohanó világban, nem szoktunk ilyenekbe belegondolni), csoda termék nem létezik (lehet csúcs szuper termékeket készíteni) de olyat ami önmagában minden lépést kivált, és megváltja a világ összes bőrproblémáját - persze kissé túlzásba estem, hogy azt gondolom valaki ezt várja el, de valóban ilyen és ehhez hasonló kozmetikum nem létezik. Tisztítani, csak egy jó lemosó fog tudni. Egy hidratáló lemosó nem fogja kiváltani a hidratálót, csak nem fogja kiszárítani a bőröd (jobb esetben). És egy alapozó ami SPF30 fényvédelemmel rendelkezik, nem fog SPF 30 védelmet nyújtani (mivel, valószínű nem kensz, két ujj hossznyi mennyiséget, az arcodra, ami kb. megfelel a 2mg/cm2-nek), mert a fényvédő csak is akkor fog megfelelően védeni, ha az előírás szerint a megfelelő 2mg/cmmennyiséget kensz belőle.

Egyszerűen ezért van szükséged egy teljes rutinra, ha bőrproblémát szeretnél kezelni, vagy megelőzni, mert a rutinban minden lépésnek megvan a saját feladata, és ezt a feladatot nem végezheti egy termék. (Ez olyan, mint ahogy nem ugyanazzal a szerrel mosogatsz, mint amivel mosod a ruhákat. Pont úgy kell elképzelni, mint a ház takarítását; mindenre megvan a saját eszközöd, a saját kis rutinod.) A legtöbb ember mégis egy krémmel akarja az arcát ápolni, esetleg időnként beszerez egy szérumot, de sajnos ezzel nem fog tudni senki különösebb eredményt elérni.

Egy rutinban minden terméknek meg van a saját funkciója, hogy miben a legjobb. Például egy olajos lemosó sminklemosásban verhetetlen, szóval ha sminkelsz, alap, hogy a rutinod része legyen. Egy arctisztítónak az a dolga, hogy a benne lévő tenzid (van ahol micelláknak hívják), jól belekapaszkodjon a bőrödön lévő napi szennyeződésekbe, leoldja, majd így könnyedén letud öblíteni. A szérumok meg általában nem azért vannak, hogy csak úgy kenjük mert ezt láttuk a legújabb reklámba, vagy mert a barátnődnek nagyon jó, hanem mert hatóanyagban kiemelten gazdagok, ezért bőrprobléma kezelésére használandók, és mivel mindenki bőre egyéni, így a problémák is egyéniek lesznek.


Ez a tudásanyag elolvasása: kb. 17 perc

Alaprutin

Minden az alaprutin kialakításáról

Lássuk a rutin kialakítását; ahhoz, hogy "belerázódj" a mindennapi arcápolásba először egy alap rutint segítek összeállítani. Ezt alkalmazd pár hétig, és amikor minden alaptermékből megvan az amit imádsz, és élvezettel használsz az év 365 napján, akkor elkezdheted kiegészíteni egy-egy problémamegoldó termékkel. 

Tudom, hogy legszívesebben már egyből hámlasztanál, és retinoloznál, de hidd el, azon a pár héten már nem múlik, és ha valami nem jól sül el a túl sok és túl erős hatóanyagok miatt, könnyen elmegy a kedved. De ha türelmes vagy, hidd el, hogy lassan de biztosan meglesz az eredménye.

Az alaprutint, mint ahogy korábban itt írtam, a bőrtípusod alapján állítsd össze. Itt pedig részletezem, hogy milyen típusú termékekkel érdemes próbálkoznod.

A nappali/reggeli rutinnal felészíted a bőröd a napra, erősíted a védelmet a környezeti hatásokkal szemben.

1. Tisztítás: 

Reggel az éjszakai izzadást, és az esti krémek, valamint szöszök, és egyebek keverékét kell leöblítened. Amit megtehetsz langyos vízzel, vagy egy kíméletes, gyengén habzó lemosóval.

2. Hidratálás: 

Itt a hidratáló használata egyéni lesz, attól függően, hogy Neked jó érzést nyújt a fényvédő alatt, vagy nem.

3. Fényvédelem:

Majd következik a fényvédelem, ami megér egy teljes cikket, de itt a fényvédelem rész alatt, összefoglalom a lényeget.

Az esti rutin lépéseivel kezeled a bőröd, a bőrproblémáidat.

1. Tisztítás:

Este a tisztítással kezdünk, megszabadulunk az út poraitól, attól függően hogyan indultunk.

Ha sminkben, akkor nagyon - nagyon fontos a kíméletes sminkeltávolítás. Amire én az olajos lemosót ajánlom, majd az olaj maradványait egy krémes/ vagy zselés lemosóval tudod eltávolítani. Ezt nevezik dupla tisztításnak, ami  sokszor már önmagában csodát tud tenni egy pattanásos bőrrel.

2. Hidratálás:

Majd a tisztítással felkészítettük a bőrünk arra, hogy tárt karokkal várja a hatóanyagokat, és a hidratálót. Már itt, az alaprutin kialakításánál is figyelembe veheted a bőrproblémáidat és aszerint választhatsz hidratáló krémet. 

 

Mit kell tudnod ezekről a lépésekről?

A tisztítás funkciója amellett, hogy eltünteti a napi koszt, a sminket és a fényvédőt az, hogy; a hatóanyagok beszívódására is előkészíti a bőrt.

Amennyiben sminkelsz, és "ragaszkodóbb" fényvédőt használsz, ajánlom a dupla lemosást. Ha nem, akkor sima egylépéses lemosást, egy kíméletes, enyhén habzó lemosóval.

Ez egy fontos szabály, ha szeretnél egészséges bőrt, ne használj habzó terméket az arcodra, maximum olyat ami nagyon enyhén habzik (ha zsíros a bőröd, akkor is!). Azt hogy miért, arról lentebb a micellás víznél leírom.

A dupla lemosás első lépése egy olajos lemosó, ami tökéletesen lehozza a sminket és a fényvédőt, mindezt úgy, hogy közben nagyon kíméletes a bőrhöz. Ne félj tőle! Ezt ki kell próbálnod. Második lépésként használj egy enyhén habzó krémes vagy zselés lemosót.

A micellás vízről: (valójában a gyors megoldásokra találták ki, nem a mindennapokra). Minden ami tisztít (tusfürdő, sampon, micellás víz, mosogatószer), abban tenzid vagy más néven felületaktív anyag van. A tenzidek "belekapaszkodnak" a bőrön lévő koszba, és a vízzel leöblíted, de ha valami túl habzó, akkor az nem csak a koszba kapaszkodik, hanem a bőröd egészséges működéséhez szükséges faggyúba is. És mivel a micellás vízben is a tenzidek tisztítják a bőröd, ezért a micellás vizet is le kell mosnod (a kosszal együtt), akkor is ha nem ez van ráírva. 

Ha a smink lemosásra a micellás vizet használod, akkor, második lépésként használj egy kíméletes lemosót.

Hidratálni minden bőrtípust kell!

Legyen bármennyire is zsíros a bőröd, hidratálásra akkor is szüksége lesz, ha túltisztítod és/vagy nem hidratálod, akkor majd a bőröd fogja (még több faggyút fog termelni), és ettől lesz majd még zsírosabb a bőröd.

Hidratálóra minden este szüksége lesz a bőrödnek, akkor is ha szérumokat használsz. Kivéve, ha kétfázisú, krémes szérumot.

Reggel egyénileg kell érezned, hogy szüksége van-e a bőrödnek hidratálóra a fényvédő alá.

Hidratálót válassz a bőrtípusod szerint, könnyed fluid, vagy sűrübb krém allagút, amiben itt segítek.

A fényvédőre az év mindennapján szükség van. Egyszerűen azért mert a Nap az év 365 napján süt, és attól, hogy a felhők mögül süt, vagy az üvegen szűrődnek át a napsugarak és nem érezzük az erejét, attól a bőröregítő és károsító hatását kifejti. Sajnos a sugárzás egyre erősebb, és amellett, hogy fájdalmas leégést, és bőrrákot okozhat, az UV-sugarak károsítják a DNS-t (úgy, hogy hatására a DNS molekula kémiai kötései átrendeződnek), valamint a bőrben lévő kollagén mennyisége is csökken, és még sorolhatnám. 

Készült egy kutatás, amelyben kimutatták (és talán ez az egyik legmotiválóbb dolog sok ember számára) hogy 80% -ban az UV-sugarak felelősek a a bőröregedésért.

Emellett gyakran használunk olyan bőrprobléma megoldó hatóanyagot (pl. retinolt) aminek fényérzékenyítő hatása miatt kötelező a fényvédelem.

Mennyit és hogyan használd? Ma már tudjuk, hogy az a fényvédő amelyre SPF 50 van írva, csak akkor véd annyit ha a megfelelő 2 mg/cmmennyiséget kened fel. Mivel amikor bevizsgálták annak a terméknek a faktor számát, akkor a "vizsgáló lapra" 2 mg-ot kentek cm2-ként, és így, ilyen vastagon kent terméknél lett SPF 50 a faktorszám. Szóval egyértelmű, ha fele ennyit kenünk, akkor kb. fele annyi védelmet nyújt, és ha ettől még kevesebbet, akkor már elenyészően kevés lesz a védelem. Ezért nem ajánlom az SPF 30 alatti fényvédőket.

Mennyi a 2mg/cm2? Kb. a mutató, és középső ujjadon, fél cm vastagon végig húzott fényvédő mennyiség, vagy szokták egy negyed teáskanálnyinak is írni, vagy egy 5 Forintos nagyságú mennyiségnek. 

Ha kipróbálod ezt a mennyiséget, akkor fogod látni, hogy (ha jól gondolom) ennyit eddig soha nem kentél fel az arcodra (ami az állcsontig tart). 

Szóval, ennek tudatában keresd meg a számodra jó fényvédőt. Igen, nehéz lesz megtalálnod azt a fényvédőt, amiből ennyit tudsz használni, de meg fogod találni, csak ne add fel ha nem elsőre sikerül. És a felvitelt is egyénileg kell ki tapasztalnod, Én például két részletben szoktam felvinni.

Ha ezt kipróbáltad, azt is érted már, hogy miért nem elég, ha például 20 SPF-es hidratálókrémed van, és pláne miért "nem ér semmit" egy SPF 30-as alapozó. Hiszen annyit amennyit kellene egy alapozóból, soha nem kenünk fel.

Egy kis segítség, hogy hogyan indulj neki, milyen termékeket válassz az alaprutinodhoz:

Alap rutinhoz.....

.....normál bőrre, keress egy krémes vagy zselés állagú arctisztítót, ami csak enyhén habzik. Hidratálóból nyárra elég lehet egy folyósabb, fluid állagú, de télre keress már krémesebb, kissé sűrűbb változatot. A fényvédőből, kezdetben mindenképpen (főleg nyárra) egy könnyű, fluidossal kezdj, és télre már lehet igényli a bőröd a sűrűbbet.

.....száraz bőrre, keres egy krémes és csak nagyon minimálisan habzó terméket, de az se baj ha nem habzik, hiszen egy krémben lévő emulgeáló is elég lehet arra, hogy szépen le tudd öblíteni (kivéve, ha egy zsíros krém). Hidratálót válassz a szárazságnak megfelelően, ha nagyon száraz és a fluid, könnyű állagú krém kevés, és felkenése után kis idővel olyan mintha semmit nem kentél volna, akkor keres egy sűrűbb állagú, gazdagabb krémet. Éjszakára, vagy télre válasz egy igazán testes krémet, vagy turbózd fel a nyári krémed pár csepp olajjal/olajos szérummal. Fényvédő választásánál próbálkozhatsz egy átlagos, krémes verzióval. 

.....zsíros bőrre, keress egy zselés lemosót, de ha érzékeny a bőröd nyugodtan válassz krémesebb verziót. Hidd el, hogy a zsíros bőr számára (legyen bármennyire is zsíros), nincs szükség az erősen habzó/erősen szárító hatású lemosásra. Nem fog segíteni, és nem lesz "annál tisztább", semmitől ami nagyon habzik, és ami nagyon szárít/leszárít (pl. alkoholos tonik). Ezekkel csak azt lehet elérni, hogy a faggyútermelés teljesen felborul, és a bőr próbálja visszazsírozni azt, amit a tisztító/alkoholos tonik lemosott. Hidratálónak válasz egy fluid állagút, esetleg egy olajmentes krémet, vagy akár egy krémes szérumot (színe krémesen fehér), vagy egy kétfázisú szérumot. Fényvédőnek válaszd a legkönnyebbet amit találsz, fluid állagút, olaj menteset, ez akár lehet alkoholos is (csak a fényvédő, semmi más. A folyós állagnál, kifejezetten figyelj a mennyiségre, ha kell vidd fel három rétegben.

.....kombinált bőrre, keress egy krémes lemosót, vagy egy nagyon enyhén habzó zselés lemosót. Figyelj arra, hogy tényleg nagyon enyhén habzó legyen, bármilyen állagú is. Hidratáló krémből fluiddal érdemes próbálkoznod, vagy egy 90%-ban vízbázisú termékkel, esetleg egy teljesen olajmentes krém is elég lehet. Éjszakára bátran kenhetsz testesebb krémet, vagy olajos szérumot, kiemelten a száraz területekre. Fényvédő választásánál mindenképpen egy folyósabb, fluidos állagúval kezdj, vagy egy extra könnyű állagúval. 


Ez a tudásanyag elolvasása: kb. 14 perc

Profi rutin

Minden a profi rutin kialakításáról:

Ha beszerezted az alaprutinodhoz bevált termékeket, elkezdheted a haladó szintű rutinod kialakítását, amit majd egyre profibbá tehetsz.

A hámlasztók: 

A hámlasztók funkciója az elhíresült bőrradíroknak megfelelően az elhalt hámsejtek eltávolítása. Ellentétben a fizikai radírozással, egy jól megválasztott kémiai hámlasztó biztos, hogy nem fog mikrosérüléseket okozni a bőrödön (ami egy pattanásos, vagy érzékeny bőr esetén súlyosan felerősítheti a problémákat). A hámlasztók nagyon sokat tudnak segíteni egy problémás bőrön, rengeteg bőrprobléma esetén használható egy megfelelően kiválasztott sav; akár rosaceas, érzékeny, gyulladt pattanásos, aknés bőrre.

A radírozásról: Én személy szerint egyetlen egy radírozó anyagot javaslok: a gyöngyöket, mint például a ricinusgyöngy, ami teljesen gömb formájú, puha mivel viaszos anyag, és természetes is. Viszont ez önmagában nem fogja ellátni egy kémiai hámlasztó funkcióját, mondhatjuk, hogy hatása a nyomába se fog érni. És az általánosan használt só, cukor vagy őrölt maghéjak nagyon durvák lesznek az arcod számára. 

Minek a hámlasztó? A hámlasztók támogatják a bőr természetes folyamatát, segítik a felszínen lévő, lerakódott bőrsejtek, vagyis az elszarusodott hámréteg eltávolítását. Ez nagyon sok esetben segíthet, például; egy száraz, megvastagodott bőr esetén, amikor már nem képes a hatóanyag sem beszívódni, vagy nagyon sokszor fehér mitesszerek alakulnak ki a megvastagodott bőrréteg alatt, ezek kitisztításában egy jó hámlasztó nagy segítség. És amellett, hogy eltávolítja az elhalt hámsejteket, más jótékony tulajdonságuk is van, például a PHA sav támogatja a fényvédő hatását, a BHA fertőtlenítő hatású.

Milyen hámlasztók vannak? Három típusú hámlasztót találsz meg a piacon. AHA, BHA és PHA savak közül kell megtalálnod az igazit, viszont találkozhatsz olyan termékkel amiben mind a három megtalálható, és az AHA savakon belül lehet, hogy neked a tejsav jobban megteszi a hatását mint a glikolsav, szóval ebben sem egy út van, és akár a heti rutinodban mind a három sav elhelyezkedhet, külön-külön is. Itt, most röviden írok a savakról.

AHA savak - tejsav, glikolsav, mandulasav, stb. 

Szuper anti-aging hatású, nagyon jó a pigmentfoltok, pattanások utáni hegek csökkentésére, száraz vagy vízhiányos bőrre, fakó és egyenetlen bőrre.

BHA savak - szalicilsav

Egy sav ami zsírban oldódik, és azért nagyon jó, mert a pórusok mélyére tud jutni, és nagyon jól oldja "kipucolja" a mitesszereket. Pattanások, és mitesszerek esetén, de gyulladáscsökkentő hatása miatt érzékeny és rosaceás bőrre is jó választás lehet.

PHA savak - gluconolakton, laktobionsav stb.

Ezek a savak a legenyhébbek, ha nagyon érzékeny a bőröd mindenképpen PHA savval próbálkozz. Száraz, vízhiányos, rosaceás, extra érzékeny bőr esetén.

Hogyan használd az alap rutinon belül? A savakat nagyon egyszerűen be tudod illeszteni a rutinodba, ha megvan a kiválasztott, akkor elsőként az esti rutinodba fogod beilleszteni a tisztítás után (száraz bőrre), a hidratáló előtt.

Kezdetben válassz alacsonyabb százalékú terméket, tudom, hogy nagy a kísértés mikor előtted egy 6%-os és egy 15%-os termék, de hidd el, hogy így is látni fogod a hatást, ami minden esetben heteket vesz igénybe, viszont nem "szeded le" a bőröd védőrétegét, és nem teszed érzékennyé. Ha már elhasználtál egy üveget, akkor fogod tudni azt mondani, hogy neked az alacsonyabb százalékú termék gyenge/kevés.

Mindig olyan terméket válassz, aminek tudod a pH értékét, hiszen csak a megfelelő pH-n fog működni az adott sav, és az összes hatóanyag, valamint a százalékot is tudnod kell, hogy tudj mihez viszonyítani a későbbiekben.

 

Szérumok: 

A szérumok hatóanyag tartalma, más típusú termékekhez képest extra magas, ezért ezeket a termékeket mindig kezelés céljából használjuk, amikor valamilyen bőrproblémát akarunk kezelni vagy megelőzni. A rutinod fontos részét fogják képezni. 

Mivel ezek erős hatóanyag tartalmúak, kifejezetten figyelj oda a bevezetésnél (egyesével vezesd be) arra, hogy hogyan reagál a bőröd az adott termékre.

Az alaprutin bővítésére, a bőrproblémák kezeléséhez összeírtam, milyen hatóanyagokat érdemes keresned. 

Zsíros, pattanásos, aknés bőrre: Nagyon jó hatóanyag, a niacinamide, a bisabolol, az allantoin, a SAP C-vitamin, az Azealin sav vagy a PAD származéka, és a Zinc PCA.

Haladó rutinba, a 2 "legütősebb" hatóanyag: Niacinamide (minimum 4%), Azealic PAD - azelainsav származék (20%) vagy Azelain sav 10%

Hámlasztó: BHA -szalicilsav (kb.2%)

Tág pórusú, mitesszeres bőrre: A faggyútermelődés szabályozására szuper hatóanyag; a niacinamide, valamint az azealinsav vagy annak az újgenerációs PAD változata. És mindenképpen szükséged lesz egy savas hámlasztóra is.

Haladó rutinba, a 2 "legütősebb" hatóanyag: Niacinamide (minimum 4%), Azealic PAD - azelainsav származék (20%) vagy Azelain sav 10%

Hámlasztó: BHA -szalicilsav (kb.2%)

Érzékeny, kipirosodásra hajlamos bőrre: Jól jöhetnek a bőröd számára, a ceramidok, az allantoin, a beta-glucan, a bisabolol, a cica- centella asiatica kivonat, és a telngyn peptid.

Haladó rutinba, a 2 "legütősebb" hatóanyag: Ceramidok (minimum 0,5-1%), Beta- Glucan (minimum 0,05%)

Hámlasztó: PHA (kb. 2-5%)

Rosaceás bőrre: Fontos a gyulladás csökkentése, válasz olyan hatóanyagokat mint a beta- glucan, Q10-koenzym, a C-vitamin gyengédebb változatai a MAP és SAP C-vitamin. A pirosság csökkentésében segíthet a telangyn peptid, a bisabolol és beta-glucan, a cica- centella asiatica kivonat, és a ceramidok.

Haladó rutinba, a 2 "legütősebb" hatóanyag: Azealic PAD - azelainsav származék (20%), Beta- Glucan ( 0,05%)

Hámlasztó: PHA (kb. 2-5%)

Érett, ráncosodó bőrre: Antioxidánsokban gazdag anyagokat keress, mint a C-vitamin és származékai, a MAP és SAP változat, E-vitamin, Ferulinsav, Arbutin, valamint Q10-koenzym. A niacinamidnak is vannak kimutatot ránctcsökkentő hatása, valamint a sejtkommunikáló peptidek is segíthetnek; mint az argireline és a syn-coll. A retinol és természetes alternatívája, a bakuchiol sem maradhat ki. A feltöltésért válassz hialuronsavakkal, és ceramidokkal készült szérumot.

Haladó rutinba, a 2 "legütősebb" hatóanyag: Retinol (0,01%), Argireline peptid (10%)

Hámlasztó: AHA - tejsav (kb. 10%)

Pigmentoltos bőrre: A melanin termelés szabályozására az egyik legjobb eredményekért felelős arbutin, illetve szuper hatóanyag a C-vitamin, vagy a származákai közül MAP, valamint a niacinamide, és az azealinsav és származéka a PAD, retinol, és az édesgyökér kivonat.

Haladó rutinba, a 2 "legütősebb" hatóanyag: Arbutin (1%), Azealic PAD - azelainsav származék (20%) vagy Azelain sav 10%

Hámlasztó: AHA - tejsav (kb.5%)

Dehidratált/vízhiányos bőrre: Szükséged lesz egy jó hyaluronos termékre, vagy egy könnyű ceramidos szérumra. Válassz olyan hatóanyaggal készült terméket; mint a natrium PCA, panthenol, pentavitin, betain.

Haladó rutinba, a 2 "legütősebb" hatóanyag: Hyaluronsav (0,5%), Pentavitin (3%)

Hámlasztó: PHA - (kb. 5%) ha érzékeny a bőr, AHA - tejsav (kb.5%), glikolsav (kb.7%) ha nem érzékeny a bőr

Gyakran az alaprutin részét képezi a hámlasztó is, ha először hámlasztót vezetsz be a rutinodba, akkor így tudod beilleszteni:

Hámlasztóval kiegészített rutinod:

Nappali rutin:

1. Tisztítás

2. Hidratás (ha úgy érzed, hogy kell)

3. Fényvédelem

Éjszakai rutin:

1. Tisztítás

2. Hámlasztás (kezdetben heti 1x, és fokozatosan emelheted a napok számát)

3. Hidratálás

Hogyan építsd be a rutinodba a szérumokat?

A legtöbb hatóanyagról szóló kutatás napi 2 használatról szól. Általában mindet használhatod reggel és este is, kivéve a retinolt, mert azt csak estére ajánlják. Az antioxidáns és C-vitamin tartalmú termékeket ha egyszer használod, akkor érdemesebb reggel, a fényvédő hatásának felerősítése miatt.

Így nézz ki a kiegészített rutin: 

Nappali rutin: 

1. Tisztítás

2. Kezelés: Szérum. Ha többet használsz a sorrend a hígabbtól a sűrűbbig halad.

3. Hidratálás (ha úgy érzed)

4. Fényvédelem

 

Éjszakai rutin:

1. Tisztítás

2. Hámlasztás (kezdetben heti 1x, és fokozatosan emelheted a napok számát)

3. Kezelés: Szérum. Ha többet használsz a sorrend a hígabbtól a sűrűbbig halad.

4. Hidratálás

 

Ha több szérumot használsz, vidd fel elsőnek a könnyebb/folyósabb állagót majd a sűrűbbet. És 2-3 szérumnál többet nem biztos, hogy érdemes felvinned.

A rutinodat tovább lehet extrázni, olyan termékekkel mint a tonik/mist, maszkok, primer, alapozó, stb. 

 

Miután, szépen türelmesen felépítetted a haladó rutinodat, tovább extrázhatod, és így lesz igazán profi a rutinod.

Mutatok egy példa rutint erre is.

Profi rutin:

Nappali rutin

1. Tisztítás

2. Tonik/mist

3. Szérum 

4. Szérum 

5. Hidratáló (ha úgy érzed, hogy kell)

6. Fényvédő

7. Primer/ alapozó/ BB/ finisher

8. A fényvédő újra kenésére használj blender -t. Spray vagy por állagú fényvédőt.

Éjszakai rutin:

1. Tisztítás (dupla vagy sima)

2. Tonik

3. Hámlasztó

4. Szérum

5. Szérum

6. Hidratálás

Ha szeretnéd alkalmanként használhatsz akár maszkot is (de egy rutin mellett inkább csak kikapcsolódást tud nyújtani, a bőrödnek nem sok mindent ad). Használd a tisztítás után, majd használata után, folytasd a rutin több lépésével.

Szemkönyékápolóra, valójában nincs szükség külön. Az anti aging termékek maximálisan tartalmazzák azokat a hatóanyagokat, amire a szemkörnyék számára is szükség van, szóval ha használsz anti- aging termékeket, már nem kell külön a szemkörnyékre is vásárolnod.

 

Gratulálok!

Elértél a hatékony bőrápolás alapjainak a végére.

Légy türelmes, és kitartó! Figyelj a bőröd jelzéseire!