Kérdésed van? Hívj minket! +36 20 224 9958

Vagy írj nekünk a info@hedonia.hu e-mail címre.

Blog

C-vitamin szérum:

Molnár Renáta
Molnár Renáta
2022.07.23 18:55
C-vitamin szérum:

Melyik a legjobb C-vitamin szérum?

Miért olyan felkapott hatóanyag a C-vitamin? 

Mire kell figyelned a választás során?

Mire figyelj, amikor meglátod a C-vitamin feliratot egy címkén? (Nem minden C-vitaminos szérum, az, aminek látszik!) 

Miért jók a származékok? Melyiktől, milyen hatást várhatsz?

A C-vitaminos szérumok az utóbbi években mondhatjuk; "tonna számra" jelentek meg a kozmetikai piacon. Talán Te sem tudsz olyan márkát mondani, amelyiknek ne lenne C-vitamin szérum a palettáján.

Miért olyan nagy szám? 

A C-vitamin a világ egyik leghíresebb alapanyaga, ami nem véletlen, hiszen az egyik legtöbbet kutatott hatóanyag. Számtalan független (in vivo - embereken végzett) kutatás igazolja a bőr számára jótékony hatását. Szuper antioxidáns tulajdonságú (ami jól jön az UV sugárzás káros hatásai ellen), bizonyítottan halványítja a pigmentfoltokat, és serkenti a kollagéntermelést. Mindez igaz a tiszta C-vitaminra, vagyis INCI nevén (így találod meg a címkén) Ascorbic Acid-ra. 

Tudtad? Nem minden C-vitamin szérum az aminek látszik.

Számos kozmetikai terméken ez áll: C-VITAMIN SZÉRUM, de ha megnézed az összetevő listát sehol nem szerepel az ascorbic acid. Ez miért van? 

Sajnos amennyire szuper összetevő az aszkorbinsav, pontosan annyira "kényes". Vízben oldódó vitaminként általában vízbázisú szérumokba foglalják, viszont a probléma abban rejlik, hogy ebben a közegben nagyon hamar lebomlik. Általában egy jól stabilizált C-vitaminos szérum is kb. 3 hónapig tudja nyújtani az elvárt hatást. Ezután láthatóan bomlásnak indul (nap és hő hatására gyorsul a folyamat), elszíneződik a termék (narancssárga, majd barna lesz), és a hatékonysága is egyre inkább csökken. Az aszkorbinsav vizes környezetben "rohamosan" bomlik, és már 1-2 hét után is jelentősen csökken a hatékonysága. Emiatt hihetetlenül nehéz formulázni, és mindig kétségekkel kell tekinteni egy termékre, ami aszkorbinsavval készült, és nincs ajánlás például hűtőben tartásra.

Miért nem tesszük olajos bázisba?

Vannak vízmentes termékek is a kozmetikai piacon, de talán eltudod képzelni milyen érzés lehet felkenni, egy 100%-ban olajos, vagy szilikonos krémet, ami annyira sűrű, hogy "megtartja" az aszkorbinsav szemcséket. Nehéz állaga miatt valószínű, hogy a reggeli fényvédő alá nem jó érzés felkenni. Emellett, vízben oldódó vitaminként, a felszívódásnak a bőrben található nedvesség segítségével kell megtörténnie.

Mire figyelj, ha ascorbic acid tartalmú C-vitamin terméket választasz?

- Alacsony pH értékű, kb. 3.5 alatti legyen (Ha nem tudod mennyi egy C-vitaminos termék pH-értéke, az olyan, mint ha úgy vásárolnál cipőt, hogy nem tudod a méretét; vagy jó lesz, vagy nem. És a pláne, hogy míg a cipőnél az első próbánál kiderül, hogy jó-e, a szérum esetében sajnos csak találgathatsz, hogy éppen hatásos a termék, amit használsz, vagy sem.)

- Sötét, nem átlátszó üvegben legyen, a legjobb ha airless flakonba van. Ez a kutatás szerint; Az oxidatív lebomlás sebessége sötétben körülbelül 70x lassabb, mint a fény jelenlétében megfigyelhető (krém készítményekben).

- Jó, ha van ajánlás a hűtőben tartásra.

- Az INCI listán legyenek olyan antioxidánsok, amelyek bizonyítottan segítik az aszkorbinsav stabilitását: ferulinsav (ferulic acid), E-vitamin (tocopherol), Koffein (Caffeine). 

- 10-15%-os koncentrációjú legyen, mivel nem fog tudni mind hasznosulni. Ettől magasabb koncentráció csak az irritáció esélyét növeli, és mint látod nem attól lesz jó a termék, hogy extra magas benne az aszkorbinsav, hanem a jó formulázástól.

- Eltarthatósága: kb. 3 hónap.

Miért jók a származékok? Melyik az, amelyikre Neked szükséged lehet?

A C-vitamint az instabil tulajdonsága miatt nagyon nehéz formulázni, ezért folyamatosan újabbnál újabb C-vitamin származékok jelennek meg a kozmetikai piacon, amelyek gyakran a C-vitamin fantasztikus tulajdonságait ígérik, csak stabil változatban. De az igazság az, hogy még nem sikerült ugyanolyan összetett tulajdonságokkal, és jó hatásfokkal rendelkező változatot fejleszteni, mint a C-vitamin tiszta formája az aszkorbinsav. 

Talán egy származékkal nem tudjuk "megváltani a világot", vagyis nem lesz egyszerre anti-aging, antioxidáns, és pigmentfolt halványító hatású. (Talán ez most lelombozó.) :) Viszont a jó hír, hogy egy-egy bőrproblémán segíteni tudnak, és nagyon-nagyon jó dolog, amikor egy adott bőrproblémára találunk megfelelő hatóanyagot.

IN VITRO - latin "üvegben": Ellenőrzött körülmények között, például kémcsőben vagy Petri-csészében, nem élő szervezeten végzik a vizsgálatot.

IN VIVO - latin "élőben": Embereken, élő szervezeten vagy sejteken elvégzett kísérleti technika.

Összehasonlításhoz az aszkorbinsavval kezdem: 

AA - INCI neve: Ascorbic acid

Vízmentes formulában stabil. Vízbázisban instabil.

10-15%-os koncentráció hozhat jó eredményt. (maximum 20%)

Mit tud? Az aszkorbinsav kutatások szerint:

 • Anti-aging hatóanyag, serkenti a kollagéntermelést. (in vivo)
 • Felerősítheti a fényvédő hatását. (in vivo) (Szuper a reggeli rutinba.)
 • Pigmentfolt halványító hatású. (in vivo)

Hátránya:

- Nagyon körültekintően kell vásárolni, ha olyan készítményt szeretnénk, amely valószínűleg stabil, és ezáltal hatása is lesz.

- Nem fogod szeretni, ha nem bírod a hideget, hiszen érdemes hűtőben tartani. (Erre van egy tippünk: szerezz be egy kis üveget drogériába, bioboltba, vagy mosd ki a már elfogyott szérumod üvegét, és ebbe tölts ki pár napra valót, amit a fürdőben tarthatsz.)

- Rozáceásoknak, érzékeny bőrűeknek irritáló lehet. 10% feletti koncentrációban, általában enyhe bizsergést okoz pár napig, de rosaceások, és érzékeny bőrűek számára gyakran irritálóbb hatású.

Hogyan használd:

Használd a reggeli rutinba. Kezdetben (ha erősnek érzed) használd hígítva (pl. vizes kézzel vigyél fel 1-2 cseppet, vagy a hidratálódba csepegtetve).

Összeférhetetlenség más hatóanyagokkal? Ellentmondásos információk találhatók arról, hogy használhatod-e niacinamidos szérummal együtt. (Ez csak az aszkorbinsavra igaz, a származékokra nem.) Ha aggódsz az irritáció miatt, a C-vitaminos szérumot használd reggel, a niacinamidos szérumot este, ugyanígy a hámlasztót is. Valójában mindig egyéni lesz, ha gondolod, teszteld le egy kis területen a két szérum egy rutinban való használatát. Ha kipirosodik, viszket ne használd együtt. Hámlasztókkal használhatód együtt, viszont arra érdemes figyelned, hogy mindkettő erős hatóanyag, és ha nem vigyázol, könnyen sérülhet a bőröd védőrétege. Rutin kialakításáról, itt olvashatsz hasznos infókat.

Lássuk melyik származék miben segíthet:

Először a három legismertebbet mutatom be. A lista nem teljes, még elég sok, kevésbé kutatott változat is van.

SAP - INCI neve: Sodium Ascorbyl Phosphate

Nátrium foszfáttal "kapcsolják össze" az aszkorbinsavat, ezáltal növelik a pH értékét, így a SAP-al készült termékek pH-értéke nem savas.

Az egyik legstabilabb formája a C-vitamin származékoknak (pH 7-ig nagyon stabil).

5%-os koncentrációt érdemes keresni.

Mit tud?

 • Szerintünk a pattanásos, aknés bőrre ez a legjobb származékMár 1% esetén bizonyított a gyulladásos pattanások elleni hatása. 5% esetén jó a gyulladáscsökkentő, és a P.acnes baktérium elleni hatása. 
 • 5% SAP és 5% AA összehasonlítása során, ugyanolyan ráncsimító és rugalmasságnövelő hatást fejtett ki mindkét anyag a szem körüli bőrre.
 • Bár kevesebb, mint az aszkorbinsavnak, de bizonyítottan van antioxidáns hatása (növeli a fényvédelmet), és ragyogást fokozó hatású. (in vivo)
 • Segíthet a kollagénszintézis növelésében (bár a MAP jobb ebben).

Hátránya: 

A hatékonysága kisebb, mint a tiszta C-vitaminnak, mivel a bőrön való áthatolása rosszabb az aszkorbinsavhoz képest.

Hogyan használd: 

Érdemes a reggeli rutinban használni az antioxidáns hatása miatt. Ha más szérumot használsz reggel, ez maradhat estére. Akár reggel és este is kenheted. Nincs összeférhetetlenség más hatóanyaggal.

MAP - INCI neve: Magnesium Ascorbyl Phosphate

Az egyik legstabilabb, és leghíresebb származék.

Magnézium foszfát hozzáadásával növelik az alapanyag pH értékét, ezáltal a MAP-al készült termékek pH-értéke nem lesz savas.

5%-os koncentrációt érdemes keresni.

Mit tud?

 • Érzékeny, rosaceás bőrre szerintünk ez a legjobb választás a C-vitamin és származékai közül.
 • A származékok közül a legjobb választás a pigmentfoltok halványítására. (in vivo)
 • Igazoltan csökkenti a pigmentfoltokat 2-5% koncentrációtól. 
 • Bizonyított a kollagéntermelést serkentő hatása. Látszólag ugyanolyan hatékonyan, mint az AA. (in vitro)

Hátránya: A bőrben át kell alakulnia C-vitaminná, emiatt kisebb a hatékonysága az aszkorbinsavhoz képest. Enyhébb antioxidáns hatású.

Hogyan használd: 

Érdemes a reggeli rutinban használni az antioxidáns hatása miatt. Ha más szérumot használsz reggel, ez maradhat estére. Akár reggel és este is kenheted. Nincs összeférhetetlenség más hatóanyaggal.

EAC - INCI neve: Ethyl Ascorbyl Acid 

Stabilitásáról nincs adat. Elvileg jobban áthatol a bőrön, mint az ascorbyl glucoside. Magas a C-vitamin tartalma (minden származék esetén aszkorbinsavat párosítanak egy "stabilizáló" anyaggal, ebben a származékban kb. 80% az AA). A gyártó szerint jobban behatol a bőrbe, mint az AG.

Mit tud?

 • Igazoltan 2% koncentráció esetén csökkenti a pigmentfoltokat. (in vivo)
 • A bőr egységesítésében, ragyogás fokozásában a legjobb.

Hátránya: Stabilitásáról nincs független adat. A gyártói adatokon kívül, nincs információ a kollagénserkentő, és az antioxidáns hatásáról.

Hogyan használd?

Használhatod reggel és este is.

AA-G2 - INCI neve: Ascorbyl Glucoside

Nagyon stabil. Bőrbe való bejutás szempontjából az egyik legígéretesebb származék. (in vitro)

10%-os koncentrációban érdemes keresni.

Mit tud? 

 • Jó antioxidáns hatású. Kevésbé véd az UV káros hatásától, mint a SAP. (in vivo)
 • Növeli a kollagén szintézist. (in vitro)
 • Pigmentfolt halványító hatású. (in vitro)

Hátránya: Nagyon ígéretes, számtalan kozmetikumban használják már. De sajnos még kevés kutatás készült, és azok is inkább in vitro, nem embereken tesztelt eredmények. Valamint kevésbé hasznosul, mint a tiszta C-vitamin.

Hogyan használd?

10%-ig használhatod érzékeny bőrre is. Használd a reggeli rutinba a fényvédő hatásának felerősítésére.

AA-PAL - INCI neve: Ascorbyl Palmitate

A C-vitamin zsírban oldódó formája. Stabilitása a tiszta C-vitaminéhoz hasonlóan instabil.

Általában 0,5- 1%-ban használják.

Mit tud?

 • Véd az UV-sugárzástól. (in vivo)
 • In vitro (kémcsőben), kutatások szerint növelheti a kollagénszintézist.

Hátránya: 

- Egy tanulmány szerint, nem növelte a bőr AA szintjét, szóval valószínűleg nem alakul aszkorbinsavvá.

- Sajnos egyelőre semmilyen adat nincs arról, hogy különösebb előnye lenne más származékhoz képest, ennek a változatnak a többi formához képest.

Ezért fontos megnézni az INCI nevet az összetevő listán.

A fentieket elolvasva talán már Te is megtaláltad a bőrproblémádra legjobb C-vitamin változatot.

Ez alapján könnyebb lesz számodra egy szuper C-vitaminos szérum választása. Keresd az inci nevet a címkén, és akkor biztosan azt kapod, amit szeretnél.

Érdemes próbálkozni, hiszen sokszor a formulázás ugyanolyan sokat számít, hogy beválik-e egy termék, vagy sem.

Nálunk a C-vitamin származékok közül, két változatot találsz meg, a SAP-ot és a MAP-ot:

1. A SAP-nak a pattanásos, aknés bőrre gyakorolt szuper hatását vettük alapul, és ennek a tulajdonságának az erősítésére niacinamiddal párosítottuk. 

Ezt a szérumunkat itt találod: 

5% Niacinamide + 5% SAP C-vitamin (Sodium Ascorbyl Phosphate) + 1% Zinc PCA + Panthenol

 

 

2. A MAP C-vitaminos szérumunkba 2% arbutint is tettünk, amely a világ egyik leghíresebb pigmentfolt halványító hatóanyaga. Valamint szuper antioxidáns hatású, ezáltal jó választás a reggeli rutinba a fényvédő hatásának felerősítésére. 

Ezt a szérumunkat itt találod:

2% Arbutin + 5% MAP C-vitamin (Magnesium Ascorbyl Phosphate) + Hialuron sav + Acerola

 

További származékokról olvashatsz, a The Beauty Brains blogján, a következő linkre kattintva: https://thebeautybrains.com/2014/05/which-kind-of-vitamin-c-is-best-for-skin-the-beauty-brains-show-episode-31/ 

Illetve a Labmuffin blogján: https://labmuffin-com.translate.goog/mythbusting-vitamin-c-serums-bad/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=op,sc

Hivatkozások:

Aszkorbinsav:

Kollagén szintézis növelő hatása: Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, September 2015, pages 463-470

Aszkorbinsav és származékok stabilitása: Journal of Cosmetic Dermatology, Volume 11 (4) – Dec 1, 2012, Stability, transdermal penetration, and cutaneous effects of ascorbic acid and its derivatives

Aszkorbinsav stabilitás sötét hatására: AAPS PharmSciTech, July 2011, pages 917-923

A helyileg alkalmazott C-vitamin szignifikáns fényvédő hatást váltott ki legalább 10%-os koncentrációban: Journal of Cosmetic Dermatology, Volume 4 (1) – Jan 1, 2005, Relevance of vitamins C and E in cutaneous photoprotection
A napi 3 hónapos helyi aszkorbinsav adagolás, javulást eredményezett a fotosérült arcbőrben: Arch Otolaryngol Head Neck Surg. 1999;125(10):1091-1098., Use of Topical Ascorbic Acid and Its Effects on Photodamaged Skin Topography
MAP - Magnesium Ascorbyl Phosphate: 
A magnézium-aszkorbil-foszfát hatása a kollagén stabilizálására a sebgyógyulási alkalmazásokhoz. A MAP felgyorsította a kollagén önszerveződési folyamatát.: International Journal of Biological Macromolecules, January 2021, pages 333-341
Pigmentfolt (PIH) halványító hatás, 5%-os magnézium-aszkorbil-foszfát és FPL fény kombinációjával ázsiai betegeknél: International Journal of Dermatology, January 2014, pages 93-99
C-vitamin-származékok nem mutatták az AA-val azonos hatást az emberi bőrre; A MAP azonban további jelentős hatást javító bőrhidratálást mutatott ki, ami nagyon fontos a bőr normál anyagcseréjéhez, valamint a bőrelváltozások és a korai öregedés megelőzéséhez.:Skin Research and Technology, August 2008, pages 376-380
Összefoglalva, ez a tanulmány kimutatta, hogy a MAP mint C-vitamin hatékony gyulladáscsökkentő és antioxidáns faktor lehet. A MAP hatékony alternatív szer lehet az akne gyulladásos reakcióinak javítására.: Lee WJ, Kim SL, Choe YS, Jang YH, Lee SJ, Kim DW. Magnesium Ascorbyl Phosphate Regulates the Expression of Inflammatory Biomarkers in Cultured Sebocytes. Ann Dermatol. 2015 Aug;27(4):376-82. doi: 10.5021/ad.2015.27.4.376. Epub 2015 Jul 29. PMID: 26273151; PMCID: PMC4530145. 
SAP- Sodium Ascorbyl Phosphate:5% nátrium-aszkorbil-foszfát in vitro és in vivo hatékonysága az acne vulgaris megelőzésében és kezelésében:Klock, Jochen, et al. "Sodium ascorbyl phosphate shows in vitro and in vivo efficacy in the prevention and treatment of acne vulgaris." International journal of cosmetic science 27.3 (2005): 171-176.
5% AA és SAP tartalmú készítmények közel azonos mértékben javították a bőr rugalmasságát és ráncait, és a kívánt stabilitás eléréséhez mindkét készítményhez szükséges antioxidáns stabilizáló szereket adni.:Journal of Cosmetic Dermatology, January 2021, pages 174-180
EAC - Ethyl Ascorbic Acid:
Összefoglalva, a 3 -O-etil-aszkorbinsav hatékony bőrfehérítő szer, és kozmetikai célokra helyileg alkalmazható.:Free Radical Biology and Medicine Volume 173, September 2021, Pages 151-169
AG - Ascorbyl Glucoside: