Kérdésed van? Hívj minket! +36 20 224 9958

Vagy írj nekünk a info@hedonia.hu e-mail címre.

Blog

Rosaceás bőr ápolása az alapoktól a részletekig?

Molnár Renáta
Molnár Renáta
2021.09.22 15:40
Rosaceás bőr ápolása az alapoktól a részletekig?

Miről olvashatsz ebben a cikkben:

Mi az a rosacea? 

Milyen tünetei vannak?

Típusok/stádiumok.

Hatóanyagok amiket érdemes keresni. 

Rosacea kezelése otthon? Rutin.


Mindenre érzékeny a bőröd? Már egy szimpla csapvizes arcmosás után is feszül, viszket, és irritált lesz? Egy új kozmetikum beszerzése, olyan, mint a zsákbamacska. Ezért már semmit nem mersz kipróbálni?

Gyakran elpirulsz? Olykor teljesen ki vörösödik az arcod? Talán, már a hajszálerek is láthatóvá váltak? Esetleg mindezek mellett, még pattanásokhoz hasonló gyulladt göbök is megjelentek rajta?

Számodra is ismerős ez a "helyzet"? 

Talán még csak gyanakszol arra, hogy a rozácea tünetei láthatóak az arcodon, hiszen csak időszakosan jelentkeznek a tünetek, egyszer-egyszer elvörösödsz, érzékenyebben reagál a bőröd a külső hatásokra, de kis idő elteltével a pirosság lecsillapszik. (Emiatt a rozácea kezdeti stádiumban nehezen felismerhető bőrbetegség, és gondolhatjuk, hogy "csak" érzékenyebb a bőrünk.)

Az is lehet, hogy már egyértelműek a jelek; állandó pirosság ül az arcod középső részén, láthatóvá váltak a seprűvénák az orr tövében, az orcákon, az állon, vagy a homlokon. Esetleg pattanásokhoz hasonló duzzanatok is társulnak az érzékeny, piros területek mellé.

Persze a legjobb, ha már jártál bőrgyógyásznál és diagnosztizálta a rozáceát.

Kezdő stádium, vagy súlyosabb állapotú rozácea? Bármelyik is legyen, érdemes megismerned ezt a bőrbetegséget, és ennek megfelelően kezelned, hiszen ez által sokat javíthatsz a bőröd állapotán. Úgy hiszem nem szabad elbagatellizálnunk az arcbőrünk állapotát és ebben az esetben sem lesz célravezető, ha a drogériás termékek címkéi alapján választunk kozmetikumot. Ezért nagyon fontos a hatóanyagok megismerése, és tudatosan, nagy odafigyeléssel (nem leírás / és marketing szöveg alapján) kiválasztanunk, azokat a termékeket, amelyeket a bőrünkre kenünk. 

A rosacea egy progresszív bőrbetegség, vagyis a kezdeti érzékenységtől a nagyon erősen gyulladt, fájdalmas, "dudoros" bőr állapotáig is eljuthat. (Persze ez a teljes életmódtól is függ.)

- A kezdő stádiumban a kezelés célja; a súlyosbodás megelőzése, és minimalizálása.

- Előre haladottabb állapotú rozácea esetén, a cél; a tünetek enyhítése, hiszen "nem mindegy" a tünetek fellángolásának mértéke és a száma sem. 


Mi is az a rosacea/rozácea, vagy másnéven rózsás bőr?

A rosacea általában az arc, az áll, a homlok és az orr területét érintő, éreredetű, gyulladásos bőrrendellenesség, amely az arc kipirulását, a kis erek tartós tágulatát, bizonyos esetekben gyulladt pattanásszerű göbök megjelenését okozza. A rosacea bizonyos esetekben átmeneti lehet, de legtöbbször visszatérő vagy tartós.

Kialakulásának oka ismeretlen, viszont hajlamosító tényező, ha a felmenőidnél előfordul(t) ez a bőrbetegség. Ha tudod, hogy van rozáceás a szülők/ nagyszülők között, érdemes már a kezdeti tüneteknél rozáceára gondolni, és eszerint kezelni a bőröd, valamint mihamarabb bőrgyógyászhoz fordulni, aki diagnosztizálhatja azt. A genetika mellett további hajlamosító tényezők lehetnek a környezeti hatások, és emellett például: az emésztőrendszer működésének zavara (pl.:reflux), magas vérnyomás valamint hormonális változások (pl.:menopauza) is. Az emberek 1-10%-át érintő probléma. Világosabb bőrűeknél, és száraz bőrtípus esetén gyakrabban jelentkezik, viszont bármilyen bőrtípus esetén előfordulhat. Bár nőknél gyakoribb (30-60 év között), mégis enyhébb tud lenni, mint egy férfi esetében.

Sajnos a rosacea nem gyógyítható, de szerencsére nagyon jól kezelhető, és akár tünetmentessé is tehető.

Mi történik a bőrödben? 

A bőrben az erek rugalmassága meggyengül. Kezdeti stádiumban; amikor vér érkezik a bőrbe, az erek kitágulnak és lassabban szűkülnek össze, mint ahogy normál működés esetén. Majd egyre gyengébbek lesznek, míg végül állandósulnak a bőrön a kitágult hajszálerek. Sajnos itt nem áll meg a folyamat. Mivel az adott területen, az erek már nem megfelelően tudják ellátni a funkciójukat, a szöveti keringés lelassul, ezáltal a sejtek már nem jutnak elegendő tápanyaghoz, és ráadásul a salakanyagok sem tudnak megfelelően kiürülni, a faggyúmirigyek működése is megváltozik. A baktériumok elszaporodnak és gennyes papulák (göbök) jelennek meg, majd legrosszabb esetben a kötőszövet túlburjánzik.

Milyen tüneteket tapasztalhatsz? 

- Pirosság (állandó vagy időszakos, az orr és orca, áll, és homlok területén).

- Látható hajszál erek (kezdetben, kisebb foltban, ami növekedhet). 

- Piros, pattanásokra hasonlító duzzanatok (rosacea acne).

- Kísérő tünetek: érzékenység, viszketés, piros-, hámló bőr, irritált-, duzzadt szemek (50%-nál).

A tünetek főleg a kezdeti stádiumban, hullámokban jelentkeznek; vannak időszakok, amikor szinte semmilyen tünet nem jelentkezik. Emiatt az elején nehéz felismerni, valamint könnyen keverhető aknéval és seborreás dermatitisszel.

Amikor már kissé előrehaladottabb állapotba kerül a rosacea, a tünetek enyhülésének ideje meghosszabbodik. Majd lesznek olyan tünetek, amelyek állandósulnak, (mint például a pirosság, apró értágulatok). Emellet epizodikusan felerősödnek és más tünetek is megjelennek, vagyis szokás úgy mondani; "fellángol a rozácea". 

A rozácea súlyosbodásának folyamatát nem lehet kiszámolni, van, akinek több tíz év mire kisebb mértékben romlik, míg van, akinek rövid időn belül súlyossá válik a rosacea. Az biztos, hogy ma már számos rozáceát kiváltó okot ismerünk, aminek elkerülésével lassíthatjuk a folyamatott.

Ilyen kiváltó okok lehetnek:

- A fűszeres, csípős ételek, forró italok,

- az alkoholfogyasztás (vörösbor),

- az UV-sugárzás,

- szélsőséges időjárás,

- egyes kozmetikumok (illatanyag, gyógynövények, alkohol), és mosószerek,

- stresszes helyzet,

- testmozgás,

- forró fürdő, szauna, gőz,

- bizonyos gyógyszerek,

- heves érzelmek.

Ezeket érdemes lehet feljegyezni, mi az a hatás, ami után érzékelhető a rosacea erősödése. 

Milyen típusai/stádiumai lehetnek?

Röviden leírva: Az első típus, amikor az arc középső területén, időszakosan; bőrpír, érzékenység, és kisebb értágulatok jelennek meg. A második típus esetén ezek a tünetek mellé apró pattanásszerű gyulladt göböcskék is társulnak, valamint már hálózatszerűen jelennek meg nagyobb egybefüggő foltokban a hajszálerek. A harmadik stádiumban már a szöveti károsodás miatt a bőr megvastagodása is látható. A negyedik típus pedig a szemre korlátozódó tünetekkel jár, ami szemvörösséget, duzzanatot, és pirosságot okoz. Egyszerre több típus is fennállhat.

1. Rosacea erythematosa:

Először csak hullámokban jelenik meg a bőrpír, és az érzékenység. Bizonyos hatásokra jelentkezik, mint például; csípős ételek, forró italok, heves érzelmek, szélsőséges időjárás, stresszes helyzet, minden, ami vérbőséget okozhat. A pirosság csillapodása egy lassabb folyamat, mint normál esetben. Majd állandósulhat, az arc középső részén és szakaszosan az orr területén.

2. Rosacea teleangiectatica/ teleangiectasia:

A bőrpír és az érzékenység mellett, már maradandóan, és egybefüggően jelentkeznek értágulatokat az arcon.

3. Rosacea papulopstulosa - acne rosacea:

A meglévő tünetek mellett, gyulladt (pattanáshoz hasonló) göbök, gennyhólyagok

 jelennek meg.

Akné, vagy rozáceás akné? Mi a különbség?

A legfontosabb különbség, hogy a rosacea esetén nincsenek mitesszerek, ellenben akné nincs mitesszerek nélkül. Valamint a rozácea az arcra korlátozódik, nincs vállon, háton. (Persze lehet egyszerre rozácea és akné egy emberen.) Valamint ezek a göbök után nem maradnak hegek, míg akné esetén igen. 

4. Rosacea hypertrophica:

A gyulladás következtében a bőr már megvastagszik. Emellett bőrpír, gennyes csomók, látható erek, és kitágult pórusok is vannak. 

5. Phymatosus:

Súlyosabb stádium. A kötőszövet felszaporodása figyelhető meg. Rhinophyma esetén, az orr területére jellemző ez a szöveti túlburjánzás (karfiolos orr). 

6. Okuláris rozácea: A tünetek leginkább csak a szem területére korlátozódnak. Szemszárazságot, pirosságot, duzzanatot, szemvörösséget okoz.

Demodex atka: A rosacea kialakulásában közre játszhat a demodex nevű atka, amely minden ember bőrén megtalálható, viszont a problémát ezek túlszaporodása okozhatja. A szőrtüszőnyílásokban megtelepedve, gyulladást okoznak, amelyek hatására gennyes kiütések jelennek meg. Ennek az atkának a jelenlétét csak bőrgyógyász tudja megállapítani, mintavétel után.

Kezelése: Bőrgyógyász a rozácea típusának megfelelően ajánlhat kezelést. Kezdeti stádiumban kozmetikumok használatát javasolhatja, valamint lézeres vagy fényterápiás kezelést ajánlhat. Mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hogy ha a tünetek rosszabbodnak, hiszen súlyosabb esetben fontos a gyulladáscsökkentés, éa ebben a vényköteles kozmetikumok, valamint a felírt gyógyszerek sokat segíthetnek. Persze emellett nagyon fontos a megfelelő otthoni arcápolás. Ebben szeretnék segíteni neked.

 


Hogyan kezeld otthon? Mit tehetsz?

Rengeteget tehetsz a rozácea tüneteinek enyhítése érdekében. Miután tudatosítottad a problémát, és vettél egy mély lélegzetet, kezdj el fókuszálni a megoldásra! Hogyan?

Vedd komolyan! A rozácea egy olyan bőrbetegség, amit érdemes komolyan vennünk, hiszen a tüneteken enyhíthetünk, és a súlyosbodást is lassíthatjuk, ha odafigyelünk az életmódunkra, és tudatosan választunk kozmetikumot. Mivel az állapot folyamatosan romolhat, nagy figyelmet kell szentelni a kezelésére, hiszen súlyosabb esetben, már az arc eltorzulásával jár, és csak műtéti beavatkozással lehet kezelni. 

Vezess naplót! Mint fentebb is említettem, érdemes feljegyezni a lehetséges kiváltó okokat, ha a tünetek belobbanását észleljük. Előzőekben mit fogyasztottunk? Hol jártunk, mit csináltunk, ez alatt milyen hatás érte a bőrünket? Ezzel nagyban hozzájárulhatunk az újabb belobbanás megakadályozásához, vagy csillapításához, ezáltal a súlyosbodás elkerüléséhez.

Kerüld az UV-sugárzást! Az UVB sugárzás gyulladást fokozó hatása sokat ronthat a rozáceán.

Válassz jól kozmetikumot! Nagyon csábító tud lenni egy profi dizájn, és van, hogy a mennyei illatuknak is nehéz ellenállni, de érdemes. Fontos észben tartanod, hogy nem lehet impulzusvásárlással rosacea kezelésére kozmetikumot beszerezni, sem a barátnő vagy egy kedves ismerős ajánlása szerint, és a reklámok marketing szövege szerint sem, sőt még csak a címke feliratok szerint sem.

Ha hatékonyan szeretnéd kezelni a rozáceát, (valamilyen mértékben) bele kell merítkezned a tudatos bőrápolás világába. Meg kell ismerned pár alapszabályt, pár hatóanyagot, és azután türelemmel össze kell állítanod egy olyan rutint, amit nap, mint nap használsz. Véleményem szerint ez alól nincs kibúvó, és nem lesz elég egy "rozácea" feliratú termékcsaládért beszaladnod a legközelebbi patikába. (Persze szerencse kérdése is.)

A jó hírem az, hogy jól megválasztott kozmetikumokkal olyan rutint alakíthatsz ki, amely önmagában sokat segíthet. 

Figyeld a bőröd! Egyéni tapasztalás szerint kell, megfigyelned, hogy melyik összetevőre reagál jól, és melyikre rosszul a bőröd.

És ugyanez igaz a teljes szervezetre is. A rosacea esetén egy teljes szemléletváltásra lesz szükséged, és egy olyan életmódot kell "kidolgoznod" amely segít a tünetek enyhítésében. Figyelned kell minden olyan tényezőre, amely az erek kitágulásával járhat (hiszen a te esetedben azok az izomsejtek, amelyek az erek falában vannak, már nem képesek összehúzódni). Ez egy hosszadalmas és nehéz folyamat (minimum 3-6 hónap), de hidd el a kitartó munkádat, nem csak a bőröd, hanem a tested is meghálálja. 

Ebben szeretnék neked segíteni ezzel a cikkel, megmutatni hogyan építs ki egy hatékony rutint, és milyen hatóanyagokat érdemes keresned a termékekben.

Alapanyagok, amiket nagy ívben kerülj el!

- Illatanyagok; nem csak a parfümöt, de az illóolajokat is beleértve (pl.: INCI: menthol, aucalyptus, peppermint, camphor, citrus) sőt, (bár nem ide tartozik) számos natúr kozmetikum tartósítószere is kerülendő a Benzyl Alcohol amely kellemes illatot nyújt az "illatmentes" termékeknek is.  

- Alkoholok: denaturált alkoholok (INCI: alcohol denat.)

- Hammamelisz - csodamogyoróvíz (INCI: witch hazel)

- AHA savak - tejsav, glikolsak (INCI: Lactic acid, Glicolyc acid)

- Bármilyen fizikai radírozó termék, vagy eszköz.

- Egyéb irritáló növényi kivonatok.

Hatóanyagok amiket érdemes keresned?

Egy kíméletes arcápolási rutin kialakításhoz olyan hatóanyagokra lesz szükséged, amelyek nyugtatják a bőrt, és támogatják a védőréteg erősítésében, valamint segítenek enyhíteni a pirosságot. Érdemes lehet magas antioxidáns tartalmú termékeket is keresni. Figyelj arra, hogy ne legyen magas egy termék hatóanyag tartalma.

Azelainsav (INCI: Azealic acid) és származéka a PAD (INCI: Potassium Azeloyl Diglycinate): Nagyon jó választás lehet rosacea és rosacea acne esetén. Ez az első számú kozmetikai hatóanyag amit bőrgyógyászok is ajánlanak, hiszen gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású.

Ceramidok (INCI: Ceramide): A bőrünk védőrétegének kb.50%-át alkotó elem. Segít az érzékenység enyhítésében, erősíti a bőrvédőrétegét.  

Allantoin (INCI: Allantoin): Gyulladás csökkentő, sebgyógyító és nyugtató hatású.

CICA - Centella kivonat (INCI: Centella Asiatica): Számtalan kutatással igazolt alaanyag. Gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású, hidratáló tulajdonságú összetevő.

Aloe vera (INCI: Aloe Barbadensis): Antibakteriális, és gyulladáscsökkentő hatású.

Panthenol (INCI: Panthenol): Nyugtató, bőrpuhító, vízmegkötő hatóanyag.

Telangyn peptid (INCI: Water, Acetyl Tetrapeptide-40, Caprylyl Glycol): A bőrpír enyhítésére, és a gyulladás okozta sejtkárosodás csökkentésére fejlesztették ki. 

Retinoidok (pl. INCI:Retinal): Segíti a bőrmegújulást, segíthet a rozáceás akné kezelésében.

BHA (INCI: Salicylic Acid) vagy PHA (INCI: Lactobionic acid, INCI: Gluconolactone): Gyulladás csökkentő hatásuknak köszönhetően jól jöhet egy rozácás rutinjába.

Beta - glucan (INCI: Beta-glucan): Erős gyulladáscsökkentő hatású.

Rosacea rutin tudatos bőrápolás szerint:

Milyen lemosót válassz? Válasz egy nagyon enyhén habzó, géles, vagy hidratáló hatású krémes lemosót. Szuper, ha tartalmaz például ceramidokat. 

Hámlasztó/ arcradír? Rosacea esetén arcradír és bármilyen fizikai radírozó eszköz használata tilos! AHA hámlasztók közül általában a tejsav és glikolsav kerülendő, esetleg  alacsonyabb százalékban kipróbálhatod (tejsav max 5%). Lassú felszívódása miatt, próbálkozhatsz mandulasav tartalmú termékkel is. BHA és PHA tartalmú hámlasztók viszont sokat segíthetnek. A BHA gyulladáscsökkentő, a PHA pedig, ráadásként a fényvédő hatását is felerősítheti. 

Fényvédő: Nagyon nagyon fontos a fényvédelem. Legtöbben csak fizikai fényvédőt ajánlanak, de nem törvényszerű, hogy egy kémiai problémát okoz, ezért lehet próbálkozni. Mindenképpen 50 faktorost keres, és figyelj a megfelelő mennyiségre.

Arckrém: Válassz a bőrtípusodnak megfelelően. Mindenképpen érdemes olyan terméket keresned, amelyben minél több fent említett nyugtató, gyulladáscsökkentő hatóanyag van. Hidegben és szeles időben használj kissé vastagabb krémet, amely jobb védőhatást fejt ki. Például szuper választás lehet a DERMA arckrémünk amely telis-tele van olyan hatóanyagokkal amelyek rozácea esetén segíthetnek. Valamint ha könnyebb krémet keresel a HYDRA krémmel is érdemes lehet próbálkozni, extra magas panthenol tartalma miatt.

Szérumok: Ezekkel érheted el a leginkább látható eredményeket, hiszen ezek általában hatóanyag, vagy probléma fókuszú kozmetikumok. Pont ilyen, az általunk fejlesztett 20% (AZELAIC) PAD+ 5% PANTHENOL szérumunk is. Amelyben a azelain sav mellett 5% panthenolt, allantoint és aloe verát is tartalmazz. Ez az első számú termék amit rozácea esetén szoktunk ajánlani. 

Mindenképpen szerezz be, egy bőrnyugtató hatású szérumot, ami folyamatosan segít a védőréteg erősítésében, ezáltal a pirosság, és az érzékenység enyhítésében. Találsz nálunk erre egy nagy rajongásnak örvendő szérumot, amiben a Ceramidokat a maximumra "toltuk" és még a híres CICA kivonatból is tettünk egy nagyobb adagot bele. De a nyugtatás támogatására az aloe vera mellett, egy "sejtkommunikáló" peptiddel is gazdagítottuk. Ezt az újgenerációs TELANGYN peptidet a bőrpír enyhítésére, és a gyulladás okozta sejtkárosodás csökkentésére fejlesztették ki. Ezt a szérumot itt találod!

Rozáceás bőrre készült csomagunk: Készítettünk egy csomagot, amelybe olyan termékeket tettünk, amire a hatékony rutin összeállításához szükséged lehet. Egy azelain tartalmú szérum, egy védőréteg erősítő, és nyugtató hatású szérum, és egy nagyon gazdag, tápláló arckrém. Itt találod ezt a szuper csomagot!

Példa alaprutin:

Reggel: 

1. Lemosás

2. Azelain szérum 

3. Nyugtató szérum 

4. Arckrém (ha szükségesnek érzed)

5. Fényvédő

Este:

1. Lemosás (ha sminkelsz olajos+ kíméletes lemosó)

2. Azelain szérum

3. Nyugtató szérum

4. Gazdag, nyugtató hatású arckrém

Komplex rutin:

Reggel: 

1. Lemosás

2. BHA vagy PHA hámlasztó

3. Azelain szérum 

3. Nyugtató szérum

4. Arckrém (ha szükségesnek érzed)

5. Fényvédő

Este:

1. Lemosás (ha sminkelsz olajos+ kíméletes lemosó)

2. Retinal szérum (maximum: 0,05%, lassú bevezetéssel)

2. Azelain szérum

3. Nyugtató szérum

4. Gazdag, nyugtató hatású arckrém

 

Hogyan kezdj bele? Lassan és türelmesen kezd el a rozácea kezelését otthon. Ne akard egy nap alatt megváltani a világot, mert sajnos fordítva sülhet el. Mindig egyesével vezess be egy új terméket a rutinodba. Ha egy termék problémát okoz, hagyd abba a használatát, majd mikor visszaállt a bőröd állapota, újra megpróbálkozhatsz vele, hogy megfigyeld tényleg az okozta a gondot. 

A tudatos ápolás meghozza a gyümölcsét, de légy kitartó, hiszen hónapokig is eltarthat mire változást figyelsz meg a bőrödön. 

Sok sikert kívánok!

Molnár Renáta

 

Hivatkozások: 

https://www.rosacea.org/patients/causes-of-rosacea/demodex-mites-and-microbes

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6624012/

https://www.medicalindependent.ie/clinical-news/rosacea-in-focus/

https://en.wikipedia.org/wiki/Rosacea

Rørdam OM, Guldbakke K. Rhinophyma: big problem, simple solution. Acta Derm Venereol. 2011 Mar;91(2):188-9. doi: 10.2340/00015555-0976. PMID: 21103850.